Melomakarona ali grški medeni piškoti, so tradicionalni medeni piškoti, preliti s sladkornim sirupom in posuti z drobno nasekljanimi orehi, ki so pogosto povezani s praznovanjem božiča. Ti piškoti so neverjetno mehki, dišeči in prepojeni z okusnim medenim sirupom. Ko so pečeni, se intenzivne arome nageljnovih žbic, cimeta in muškatnega oreščka razširijo po hiši in pričarajo praznično vzdušje.
Po peki se melomakaroni običajno potopijo v topel medeni sirup, kar jim doda sladkost in sočnost. Ta postopek je pomemben del priprave in daje piškotom značilen okus.
Sam postopek ni zahteven, vendar moramo biti pozorni na nekaj malenkosti: testa ne mesimo predolgo, v testu pa uporabimo zdrob in vroče piškote namakamo v hladen sirup.
Sestavine za melomakarone
Za testo
- 100 g sladkorja
- 100 ml svežega pomarančnega soka
- 250 ml olja – polovico oljčnega, polovico sončničnega
- 3 velike žlice konjaka
- 50 g medu
- lupinica dveh neškropljenih pomaranč
- 1 čajna žlička pecilnega praška
- 1/2 čajne žličke sode bikarbone
- 1 čajna žlička mletega cimeta
- 1/2 čajne žličke mletih klinčkov
- ½ čajne žličke muškatnega oreščka
- 1 žlička vaniljevega ekstrakta
- 90 ml vode
- 500 g moke
- 150 g pšeničnega zdroba
Za sirup
- 480 ml medu
- 200 g sladkorja
- 300 ml vode
- 1 cimetova palčka
- 1 pomaranča narezana
Za posip
- 200 g nasekljanih orehov, cimet po okusu
Postopek
1Za pripravo tega recepta za melomakarone najprej pripravimo sirup. V lonec damo vse sestavine za sirup, razen medu in zavremo. Kuhamo 3-4 minute, dokler se sladkor ne raztopi. Ko se sirup nekoliko ohladi, vmešamo še med in pustimo, da se popolnoma ohladi.
2Začnemo s pripravo testa. V skledo presejemo moko s pecilnim praškom, dodamo zdrob in dobro premešamo z metlico.
3V drugo skledo vlijemo pomarančni sok, konjak, sladkor in začimbe (muškatni orešček, cimet, nageljnove žbice, vaniljo) in dobro premešamo.
4Dodamo sodo bikarbono in mešamo 5-10 sekund, dokler se sestavine ne povežejo in se soda bikarbona raztopi in začne peniti.
5V skledo vlijemo vodo, olje, pomarančno lupinico in med ter zmešamo.
6V mokre sestavine dodamo suhe in začnemo z gnetenjem testa, gnetemo samo tako dolgo, da se sestavine povežejo v gladko, mehko in nekoliko lepljivo testo.
7Pečico segrejemo na 180°C in dno pekačev (potrebovali bomo 4) obložimo s peki papirjem. Od testa trgamo kroglice orehove velikosti, jih nekoliko sploščimo in polagamo v primerni razdalji na pekač. Na vrhu jih prebodemo z vilicami.
8Pečemo približno 17-20 minut, odvisno kako velike piškote smo naredili, dokler ne dobijo lepe, zlatorjave barve. Še vroče potopimo v ohlajen sirup za 10-20 sekund. S penovko jih odcedimo, polagamo na krožnik in potresemo s sesekljanimi orehi.
Antična kuhinja
Recept za melomakarone ima korenine v antični grški kulinarični tradiciji, vendar se je skozi stoletja razvijal in prilagajal. Vsako območje Grčije ima svojo različico recepta.
Ime “melomakarona” izvira iz grških besed “meli,” kar pomeni med, in “makaria,” kar pomeni blagoslov ali srečo. Ti piškoti so tako simbolizirali sladkost in blaginjo.
Melomakaroni niso le okusna poslastica, ampak imajo tudi simbolni pomen. Pogosto se pripravljajo v družinskem krogu, zlasti ob božiču, in delijo med prijatelji ter sorodniki kot izraz ljubezni in dobrega počutja.