Odlični medenjaki, ki se kar topijo v ustih, so več kot le piškoti, so praznična dobrota, ki nosi v sebi vonj po cimetu, klinčkih in okusnem medu. Peka medenjakov je dolgoletna praznična tradicija, ki sega stoletja nazaj. Ti slastni piškoti so neizogiben del prazničnih praznovanj in prinašajo občutek topline ter veselja v vsak dom.
Iz enakega testa lahko pripravimo prave male umetnije. Od pravljičnih hišic do čudovitih novoletnih okraskov, figuric, skratka, kar vam pade na pamet.
Testu lahko dodajamo različne začimbe, ki so nam všeč. Odlično se poveže z ingverjem, muškatnim oreščkom ali limonino lupinico.
Tako lahko naenkrat spečete kar več vrst piškotov, pripravite dvojno količino testa, razdelite ga na več delov in v vsakega dodajte drugo začimbo.
Sestavine za medenjake
- 500 g mehke bele moke
- 250 g medu
- 100 g sladkorja v prahu
- 100 g masla
- 2 jajci
- 1 žlička sode bikarbone
- 1 žlička cimeta
- ščepec mletih klinčkov
Postopek
1V večjo posodo presejemo moko, ki smo ji dodali sodo bikarbono.
2Dodamo stopljeno in ohlajeno maslo, med, sladkor, cimet, klinčke in jajca.
3Gnetemo toliko časa, da se vse sestavine lepo povežejo med sabo. Testo zavijemo v folijo in pustimo 2 uri počivati v hladilniku.
4Pečico predgrejemo na 180 °C. Pladenj, v katerem bomo pekli medenjake, obložimo s peki papirjem.
5Od testa trgamo koščke, velike približno za oreh in oblikujemo kroglice. Polagamo jih na pekač. Med njimi mora biti vsaj 2 centimetra prostora, ker bodo malo narasli.
6Pečemo 12-15 minut, odvisno od pečice, dokler niso zlato rjavo pečeni.
7Pečene ohladimo na pekaču, nato jih prestavimo in hranimo v zaprti posodi.