Lešnikova potica

Znam svetuje

Odlična potica z lešniki.

Sestavine

Testo

  • 700 g mehke moke za vzhajano testo
  • 80 g sladkorja
  • 100 g masla
  • 1/2 litra mleka
  • 4 rumenjaki
  • 2 žlici ruma
  • 50 g kvasa
  • 1 vanilijev sladkor
  • naribana lupinica ene neškropljene pomaranče
  • žlička soli

Nadev

  • 600 g popraženih lešnikov
  • 1/2 litra sladke smetane
  • 150 g sladkorja
  • 150 g masla
  • 4 beljaki
  • naribana lupinica ene neškropljene limone
  • vanilin in žlička cimeta

Premaz

  • 1 jajce
  • 0,5 dcl mleka
  • sladkor v prahu za posip

Priprava

1Moko presejemo v večjo skledo, na sredini naredimo jamico in vanjo nadrobimo kvas. Dodamo žličko sladkorja in približno 2 decilitra mlačnega mleka. Malo premešamo in pustimo, da kvas vzhaja.

2V manjšo skledo damo rumenjake, sol, raztopljeno maslo, sladkor, vanijijev sladkor in 2 decilitra mlačnega mleka. Z električnim mešalnikom mešamo toliko časa, da se sladkor raztopi. Dodamo še cimet in pomarančno lupinico ter še malo premešamo.

3Ko je kvas vzhajal, pričnemo mesiti testo. Najlažje nam bo, če uporabimo mešalnik z nastavkom za gnetenje. Če ga nimamo, stepamo s kuhalnico. Med mešanjem počasi prilivamo jajčno zmes. Gnetemo toliko časa, da dobimo gladko, mehko in zračno testo, ki se ne sme lepiti na prste. Po potrebi dolivamo preostalo mleko.

4Testo stresemo na pomokano desko, naredimo hlebček, ga pomokamo po vrhu, pokrijemo s prtičkom in pustimo vzhajati eno uro, da naraste na dvojno količino. Medtem pripravimo nadev.

5Popražene lešnike pomanemo med dlanmi, da odpade olupek in jih drobno zmeljemo. Zmešamo jih s polovico sladkorja. Sladko smetano segrejemo do vretja in z njo poparimo mlete lešnike. Pustimo, da se masa malo ohladi, nato dodamo maslo. Ker je masa še topla, se bo maslo stopilo, dodamo še rum, vanilin, cimet  in limonino lupinico. Dobro premešamo. Iz beljakov in preostalega sladkorja stepemo trd sneg. Sneg nežno vmešamo v lešnikovo maso. Nadev mora biti lepo mazljiv, če je preredek, mu dodamo žlico ali dve piškotnih drobtin.

6Vzhajano testo razvaljamo na prst debelo in enakomerno namažemo z nadevom. Testo tesno zvijemo in oblikujemo okrogel štrukelj. Pekač obložimo s peki papirjem in nanj položimo potico. Na toplem jo pustimo vzhajati toliko časa, da se njen volumen podvoji. Ko potica dovolj vzhaja, jo večkrat prebodemo s pletilko, da spusti zrak, ki se je nabral med vzhajanjem. Pomembno je, da jo prebodemo skozi in skozi, da se ne bo delila na plasti.

7Jajce in mleko stepemo in s to mešanico premažemo potico. Postavimo jo v pečico, ki smo jo ogreli na 170 °C. Pečemo jo 50-60 minut, dokler ni skorja lepo zlato rjava.

8Pečeno potico vzamemo iz pečice in jo nekaj časa pustimo v pekaču. Nato jo obrnemo na desko in potresemo s sladkorjem v prahu.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite