Krhki flancati so tradicionalna pustna sladica, ki nikakor ne sme manjkati med slastnimi pregrehami, ki jih prinaša pustovanje.
Sestavine za krhke flancate
- 1 kg moke
- 60 g goste kisle smetane
- 8 rumenjakov
- 100 g sladkorja
- 2 žlici limoninega soka
- 2 žlici ruma
- 6 žlic belega vina
- olje za cvrtje
- sladkor v prahu za posip
Postopek
1Iz vseh sestavin zamesimo gladko testo. Pokrijemo ga s čisto krpo ali folijo in ga pustimo počivati približno 20 minut.
2Testo nato na tanko razvaljamo in izrežemo poljubno velike pravokotnike. V vsak pravokotnik naredimo 2 zarezi in pazimo, da rob ostane cel. Nastale trakove prepletemo med seboj in flancate ocvremo v vročem olju.
3Pečene flancate polagamo na cedilo, da se dobro odcedijo, in še tople potresemo s sladkorjem v prahu. Krhki flancati so najboljši sveži zato si jih le privoščite.