Carski praženec, ki ga postrežemo z jabolčno omako, indijskimi oreščki in sladkorjem v prahu, je odlična sladica za 2 osebi.
Sestavine
Carski praženec
- 120 gramov moke
- 250 ml mleka
- 4 jajca
- 40 gramov masla
- 1 žlica masla za cvrtje
- 1/4 stroka vanilje
- 60 gramov sladkorja
- 1/2 organske limone
- 30 g indijskih oreščkov
- sol
Jabolčna omaka
- 3 rdeča jabolka
- 30 gramov sladkorja
- 1/4 stroka vanilje
- limonin sok, sveže stisnjen
- 1 zavojček vaniljevega sladkorja
- 20 ml vina Marsala
- 125 ml vode
- cimet
- sladkor v prahu za okras
Postopek
1Pečico segrejte na 200°C.
2Naribajte limonino lupinico. Iztisnite sok in odstavite za kompot. Vaniljev strok prepolovimo po dolžini in s hrbtno stranjo noža izstrgamo vaniljevo sredico.
3V ponvi kuhajte maslo, dokler ne postane svetlo rjavo. Vmes mešajte, da se ne zažge. Maslo mora dišati po oreščkih, vendar ne sme postati pretemno. Pustite, da se rahlo ohladi, po potrebi precedite skozi cedilo ali krpo. Rjavo maslo odstavimo.
4Moko zmešajte z mlekom do gladkega. Jajca ločite. Vmešajte rumenjake, vaniljevo sredico, limonino lupinico in rjavo maslo. Beljake stepemo s ščepcem soli v čvrst sneg, postopoma dodajamo polovico sladkorja in stepamo do trdega. Stepene beljake zmešamo v rumenjakovo zmes.
5V ponvi, odporni na pečico, na srednje močnem ognju stopite 1 žlico masla. Testo carskega praženca damo v ponev in pečemo 2 do 3 minute. Pekač postavimo na spodnjo rešetko v pečico in pečemo s funkcijo žar 3 do 4 minute do zlato rjave barve.
6Indijske oreščke karamelizirajte z malo masla, sladkorja in ščepom soli v ponvi. Ohlajene indijske oreščke sesekljamo.
7Carski praženec vzamemo iz pečice in ga v pekaču narežemo na majhne koščke. V ponev damo maslo s preostalim sladkorjem in pustimo, da se carski praženec rahlo karamelizira.
8Limonin sok damo v ponev s sladkorjem, vaniljevim sladkorjem, marsalo in vodo. V lonec dodajte tudi strok vanilje iz carskega paženca, da ga začinite. Jabolkam odstranite peške. Narežite na majhne kocke z olupki in kuhajte pokrito z limonino vodo 10 do 15 minut, dokler se ne zmehčajo. Jabolčno zmes drobno pretlačimo z ročnim mešalnikom. Oplemenitite s ščepcem cimeta po okusu.
9Carski praženec postrežemo z jabolčno omako na segretih krožnikih. Potresemo z indijskimi oreščki in sladkorjem v prahu.