Kaki puding – hitra in zdrava čokoladna pregreha je presenetljivo preprosta sladica, ki za pripravo potrebuje le dve glavni sestavini in blender. Zreli kakiji se zaradi vsebnosti pektina naravno strdijo in ustvarijo popolno kremasto teksturo, ki spominja na klasičen čokoladni mousse, a brez kuhanja, jajc ali smetane. Sladica je idealna za vse, ki iščejo hiter, veganski in relativno zdrav posladek, ki navduši s polnim čokoladnim okusom.
Sestavine za kaki puding (za 2-3 osebe)
- 2 velika, zelo zrela kakija (sorte Tipo, ki morajo biti mehki kot “žele”)
- 4-5 žlic kakava v prahu (po možnosti presnega, za intenzivnejši okus)
- 1-2 žlici javorjevega sirupa, agavinega sirupa ali medu (po okusu, odvisno od sladkosti kakija)
- 1 žlička vanilijevega ekstrakta
- ščep soli
- Za preliv (kot na sliki): 2-3 žlice pistacijeve kreme ali 100% pistacijevega masla
- Za dekoracijo: kakav v prahu za posip
Postopek
1Kakije operite, odstranite jim muho (zelene lističe) in pecelj. Prerežite jih na pol in z žlico izdolbite mehko meso v blender. Morebitnih pešk se znebite.
2V blender h kakijevemu mesu dodajte kakav v prahu, vanilijev ekstrakt, ščep soli in sladilo po izbiri (začnite z manjšo količino).
3Vse skupaj miksajte pri visoki hitrosti, dokler ne dobite popolnoma gladke, goste in svilnate kreme. To lahko traja 1-2 minuti. Vmes po potrebi ustavite in postrgajte robove posode.
4Kremo poskusite in po potrebi dodajte več kakava (za bolj grenak okus) ali več sladila (za več sladkosti). Še enkrat na kratko premešajte.
5Puding prelijte v skodelice, kozarce ali silikonske modelčke (če želite obliko kot na sliki). Postavite v hladilnik za vsaj 2-3 ure, še bolje čez noč, da se puding popolnoma strdi in ohladi.
6Pred serviranjem puding (če uporabljate modelček) previdno zvrnite na krožnik. Potresite ga s kakavom v prahu in prelijte s pistacijevo kremo.
Nasveti za popoln kaki puding
• Ključ do uspeha je uporaba zrelih kakijev sorte Tipo. Biti morajo zelo mehki, skoraj tekoči znotraj lupine. Trdi kakiji (npr. vanilija) niso primerni, saj se ne bodo strdili in bodo pustili trpek okus.
• Količino kakava prilagodite svojemu okusu. Za bolj “mlečno” čokoladni okus ga dajte manj, za temnega pa več.
• Puding lahko obogatite z dodatkom cimeta, ruma ali pomarančne lupinice.
• Če nimate pistacijeve kreme, puding postrezite s svežimi malinami, nasekljanimi lešniki ali kokosovim čipsom.
Pogosta vprašanja (FAQ)
Zakaj se moj puding ni strdil?
Najverjetneje kakiji niso bili dovolj zreli. Uporabiti morate kakije sorte Tipo, ki so tako mehki, da jih skoraj lahko “popijete” iz lupine. Pektin v tako zrelih kakijih deluje kot naravno želirno sredstvo.
Kaj je zeleni preliv na sliki?
To je pistacijeva krema ali 100% pistacijevo maslo. Njen rahlo slan, oreščkast okus se izjemno lepo poda k sladkemu čokoladno-kakijevemu okusu. Najdete jo v bolje založenih trgovinah ali specializiranih trgovinah z oreščki.
Kako dolgo se puding obdrži v hladilniku?
V pokriti posodi v hladilniku bo puding dober 2-3 dni. Je pa najboljši svež, saj lahko sčasoma začne spuščati malo vode.