Odličen svinjski golaž.
Sestavine za golaž iz svinjine
- 1 kg svinjine
- 1/2 kg čebule
- paradižnikova mezga
- 1 strok česna
- sol
- poper
- lovorjev list
- timijan
- olje
Priprava
1Meso dobro operemo in narežemo na srednje velike kocke. Čebulo in česen olupimo in ju, ločeno, sesekljamo.
2Na ogenj pristavimo večji lonec z oljem. Ko se olje segreje, v lonec stresemo čebulo in jo posolimo. Čebulo med mešanjem pražimo toliko časa, da postekleni in izloči sok. Ko čebula postekleni, dodamo česen in vse skupaj pražimo še toliko časa, da česen zadiši.
3Med stalnim mešanjem dodamo kocke mesa in mešamo toliko časa, da meso porjavi. Nato dodamo paradižnikovo mezgo in mleto rdečo papriko, dobro premešamo in pražimo kakšno minuto, nato pa zalijemo z vodo. Dodamo lovorova lista, sol in poper ter dobro premešamo, zalijemo z vodo in pokrijemo.
4Zelo počasi kuhamo toliko časa, da se vsa čebula razpusti v omako, meso pa postane mehko in voljno. Med kuhanjem golaž večkrat premešamo. Po potrebi prilijemo še malo tekočine.
5Golaž postrežemo v globokih krožnikih z izbrano prilogo (polenta, krompir, testenine …) ali z domačim kruhom.