Nekoliko pozabljeno živilo, ki ga je vredno vključiti v našo prehrano, saj vsebuje veliko vitaminov in mineralov, kot so kalij, kalcij in magnezij ter vitamine B in K. Ima nizek glikemični indeks in je zato primeren tudi za diabetike ali dietno prehrano. Ješprenj je oluščeno zrno ječmena, iz katerega lahko skuhamo vsem poznano enolončnico ričet. Tudi na naši strani najdete recept za to okusno jed.
Sestavine
- 130 g ješprena
- 1 l vode
- ščepec soli
- 2 dcl mleka
- po želji malo sladkorja ali medu
Postopek
1Ješprenj operemo pod mrzlo tekočo vodo. V večjem loncu zavremo vodo, jo malo solimo in vanjo stresemo oprani ješprenj. Kuhamo 20 minut, nato odcedimo in prenesemo v manjši lonec.
2Na pol kuhan ješprenj zalijemo z mlekom in po želji malo sladkamo ter kuhamo do mehkega, kar traja še približno 15 minut. Vmes mešamo, da se nam ne prime na dno posode in po potrebi dodajamo mleko.
3V mlečno ješprenovo kašo lahko vmešamo poljubno sadje, oreščke, semena ali suho sadje. Mi smo uporabili suhe brusnice, sveže maline in malo mešanih semen.
Nasvet
4Ješprenj lahko do mehkega skuhamo tudi v slani vodi, ga odcedimo in nekoliko ohladimo. Tako kuhanega lahko uporabimo v solatah ali kot prilogo.