Janeževi upognjenci

Morda vas zanima

- Oglas -

Janež je začimba, ki ima tudi zdravilne lastnosti, pomaga pri lajšanju želodčnih težav in pri zaprtju. Z dodatkom janeža si specimo te krhke, dišeče piškote in jih ponudimo k popoldanski kavici ali čaju.

Sestavine

  • 5 jajc
  • 300 g sladkorja oziroma teža 5 jajc
  • 240 g moke oziroma teža 4 jajc
  • 2 žlici ruma ali limoninega soka
  • janeževa semena

Postopek

1Postopek je sila enostaven. Potrebujemo le natančno tehtnico. V merilno posodico ubijemo 4 jajca in stehtamo. To bo naša količina moke. Dodamo še eno jajce in spet stehtamo, to bo naša količina sladkorja.

2V večji skledi jajca in sladkor penasto umešamo. Stepamo toliko časa, da se stopi ves sladkor, masa pa postane svetle barve in kremasta.

3Dodamo 2 žlici ruma, če ga nimate preveč radi, pa 2 žlici limoninega soka. Dobro premešamo.

4Moko dodajamo postopoma, po žlicah in stalno mešamo. Ko vmešamo vso moko in dobimo enotno zmes, jo pustimo počivati 15-20 minut, da moka nabrekne. Če se nam zdi masa pregosta, dodamo žlico ali dve vode.

5Pečico segrejemo na 200°C, dva pekača obložimo s peki papirjem.  Na pekač z žlico polagamo maso za piškote, vmes puščamo dovolj prostora, ker se bodo piškoti razlezli. Vsakega posebej posujemo s ščepcem janeža.  Pečemo 6-8 minut , da se lepo, zlato rumeno obarvajo in zadišijo. Medtem pripravljamo naslednji pladenj.

6Pečene janeževe upognjence še vroče, previdno odstranimo s papirja, pomagamo si z nožem. Vsakega posebej potisnemo v manjšo skodelico ali kozarec, da se upogne in dobi svojo značilno obliko.  Preden jih shranimo, jih res dobro posušimo, shranimo jih hranimo v kovinski posodi za piškote.

- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Morda vas zanima tudi

- Oglas -