Niฤ ne kliฤe poletja bolj kot Jagodni mousse. Ko sveลพe, sladke jagode zdruลพimo z lahkim, kremastim moussom, dobimo idealno sladico, ki se popolnoma prilega toplim, sonฤnim dnevom. Jagodni mousse je klasika, ki ne gre nikoli iz mode โ osveลพujoฤ, lahek in eleganten, napolni vaลกe brbonฤice z okusom poletja.
Jagodni mousse je ฤudovita kombinacija sladkosti sveลพih jagod in kremaste teksture moussea. S svojo svilnato gladkostjo in neลพno roza barvo je to sladica, ki oฤara na prvi pogled. Ta preprost, a okusen recept je kot nalaลกฤ za vse priloลพnosti, bodisi kot poslastica po kosilu ali veฤerji, ali kot osrednja sladica na prazniฤni mizi.
Poleg tega je priprava jagodnega moussea zabavna in preprosta, kar pomeni, da je to odliฤen recept za skupno kuhanje z druลพino ali prijatelji. ฤeprav so sestavine preproste, je konฤni rezultat vse prej kot to โ sofisticirana sladica, ki se lahko primerja z jedmi iz najboljลกih restavracij.
Sestavine za jagodni mousse
- 500 g sveลพih jagod
- 100 g sladkorja
- 2 ลพlici limoninega soka
- 3 ฤajne ลพliฤke ลพelatine
- 240 ml sladke smetane
Postopek
1Najprej oฤistimo jagode in jih nareลพemo na koลกฤke. Damo jih v ponev skupaj s sladkorjem in limoninim sokom. Pustimo jih, naj se kuhajo na nizki temperaturi, dokler se sladkor ne stopi in jagode ne spustijo soka.
2Medtem namoฤimo ลพelatino v hladno vodo za pribliลพno 5 do 10 minut, dokler ne nabrekne.
3Ko so jagode kuhane, odstranimo ponev s ลกtedilnika in vmeลกamo nabreklo ลพelatino. Meลกamo, dokler se ลพelatina popolnoma ne stopi. Nato pustimo, da se zmes nekoliko ohladi.
4Medtem ko se jagodna meลกanica ohlaja, v drugi posodi stepemo sladko smetano – mora biti tako ฤvrsta, da ima trdne vrhove.
5Ko se je jagodna meลกanica dovolj ohladila (mora biti mlaฤna, a ne hladna), jo poฤasi dodajamo v stepeno smetano in ves ฤas meลกamo s kuhalnico.
6Jagodni mousse razdelimo po kozarcih ali skodelicah. Postavimo jih v hladilnik za vsaj 3 ure. Mousse se mora popolnoma strditi.
7Preden ga postreลพemo, na jagodni mouse dodamo ลกe sveลพe jagode ali malo stepene smetane.