Poletna sladica v kozarcu.
Sestavine
- 200 g jagod
- 2 žlički škroba
- 2 žlici sladkorja
- 1/2 dl vode
- 1/2 žličke vanilje (ali 1 vaniljev strok)
- 80–100 g temne čokolade
- 50 g ovsenih kosmičev
- 50 g nalistanih mandljev
- 150 ml sladke smetane
- 3 žlice kisle smetane
- 3 žlice sladkorja v prahu
Postopek
1Jagode operemo, narežemo na koščke in damo v kozico. Dodamo sladkor, vodo in vaniljo. Ko zavre, na nizkem ognju kuhamo še 5 minut, da se jagode malce zmehčajo. Nato vse skupaj zmiksamo s paličnim mešalnikom.
2Škrob gladko razmešamo s 3 žlicami vode, vlijemo k jagodam in kuhamo še toliko časa, da se zgosti.
3Jagodno omako nadevamo v kozarčke in pustimo, da se popolnoma ohladi. Počakati pa moramo zato, da se ne bo stopil nadev, ko ga bodo dodali.
4Med čakanjem drobno nasekljamo ali naribamo čokolado, posebej pa zmešamo ovsene kosmiče in nalistane mandlje.
5Za kremo stepemo sladko smetano, ji dodamo sladkor v prahu in počasi primešamo še kislo smetano.
6Nato pa sestavimo sladico: na jagode damo plast čokolade, nato ovsene kosmiče in mandlje, na koncu pa smetanovo kremo. Po želji okrasimo z jagodami in meliso.