Grški jogurt s kakijem – žametna, sončna sladica v kozarcu

Znam svetuje

Grški jogurt s kakijem – žametna, sončna sladica v kozarcu je tisti hitri posladek, ki navduši z videzom in okusom. Svilnat grški jogurt se preplete z mehko, dišečo kakijevo kremo, med pa zaokroži svežino limete v harmonično sladko-kislo ravnovesje. Priprava traja le nekaj minut, rezultat pa je elegantna sladica za vsak dan ali za goste – lahka, osvežilna in naravno sladka.

Sestavine za grški jogurt s kakijem (za 2–3 kozarce)

  • 3 zreli kakiji
  • 2 čvrsta grška jogurta (2 × 150–170 g)
  • 4 žlice medu (po okusu)
  • 1 limeta (sok in po želji malo lupinice)
  • (neobvezno) ščepec mlete vanilje ali cimeta
  • (neobvezno za posip) granola, nasekljani orehi ali pistacije, kokosovi lističi

Postopek

1Kakije olupite, odstranite sredico in jih s paličnim mešalnikom spasirajte v gladek pire. Vmešajte med, sok limete in po želji ščepec vanilje ali cimeta.

2V kozarce najprej nadevajte plast grškega jogurta, nato plast kakijeve kreme. Plasti izmenjujte do vrha – priporočamo, da je zgoraj kaki za lep kontrast.

3Kozarce postavite za vsaj 30 minut v hladilnik, da se okusi povežejo. Pred serviranjem po želji posujte z granolo, oreški ali kokosom ter naribajte malo limetine lupinice.

Nasveti za popolno sladico v kozarcu

• Izberite zelo zrele kakije – sladkejši so in lepše se spasirajo.
• Če je pire preredek, vmešajte 1 žličko chia semen in počakajte 5–10 minut, da se zgosti.
• Za bolj rahel jogurt vmešajte 1–2 žlici mascarponeja ali stepene smetane.
• Med prilagodite sladkobi kakija; zamenjate ga lahko z agavinim sirupom ali javorjem.
• Za “crunch” plast dodajte med jogurt in kaki tanko plast granole ali zdrobljenih piškotov.

Pogosta vprašanja (FAQ)

Kateri kaki je najboljši?

Najboljši je zelo zrel, mehak kaki (vrsta Hachiya). Trši kaki (Fuyu) uporabite, če želite nekaj koščkov za dekor.

Lahko uporabim navaden jogurt?

Da, a bo manj kremasto. V tem primeru jogurt prej odcedite skozi gazo 30 minut, da postane gostejši.

Kako dolgo lahko sladico hranim?

V hladilniku 24–36 ur v zaprtih kozarčkih. Posip (granolo, oreške) dodajte tik pred serviranjem, da ostane hrustljav.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite