Pita kruh pečen v ponvi

Znam svetuje

Preprost pita kruh, narejen s pomočjo kuhinjskega robota. Uporabimo ga za odličen gyros, ponudimo h gosti enolončnici, obložimo in postrežemo kot prigrizek ali enostavno namažemo le s kislo smetano.

Sestavine

  • 10 g svežega kvasa
  • 1,5 dl mlačne vode
  • 100 g polnozrnate pirine moke
  • 100 g bele pšenične moke
  • 0,5 žličke soli
  • 0,5 žličke soli
  • 4 jušni žlici oljčnega olja

Postopek

1V posodici zmešamo 1 dl mlačne vode z nadrobljenim kvasom, sladkorjem in ščepcem moke. Mešamo toliko časa, da se kvas in moka razpustita in sladkor stopi. Tako dobljen kvasec pustimo 10 minut počivati na toplem oz. toliko časa, da se na površini ustvarijo mehurčki in se zmes na vrhu nekoliko zgosti.

2V mešalno posodo kuhinjskega robota presejemo obe moki in ju po robu posolimo. V sredini naredimo jamico in v njo zlijemo kvasec. Dodamo preostanek mlačne vode in 1 žlico oljčnega olja. Prižgemo kuhinjskega robota in ga nastavimo na počasno mešanje za toliko časa, da se sestavine združijo, potem kuhinjskega robota nastavimo na hitrejše delovanje in pusti delovati 10 minut, da dobimo dokaj mehko testo.

3Vsebino prestavimo iz posode kuhinjskega robota v drugo posodo, ki jo predhodno namažemo z oljem. Če se bo testo močno lepilo na roke, si jih nekoliko omočim z vodo in s tem preprečim lepljivost. Posodo prekrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati približno dve uri oz. toliko časa, da se testo dvakrat poveča.

4Na močno pomokano površino stresemo vzhajano testo in iz njega naredimo svaljek, ki ga razdelimo na šest enakih delov. Vsak del v rokah oblikujemo v manjše kroge, ki jih nato zvaljamo na širino 3-5 mm.

5Na štedilnik pristavimo ponev in jo segrejemo. V ponev vlijemo kapljico olja, jo razporedimo po vsej ponvi in nanjo položimo prvi kruhek. Pečemo ga na vsaki strani eno minuto. Ko je kruhek pečen, ga zvrnemo na kuhinjsko krpo in ga z njo pokrijemo. Nadaljujemo peko in vsak naslednji kruhek naložimo na prejšnjega in ga zavijemo. Ponavljamo toliko časa, da uporabimo vse testo. Kruh bo nekaj časa ostal mehak in topel.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite