Ker so kupljeni sadni jogurti velikokrat polni nezdravega sladkorja, si ga lahko pripravimo kar doma in ga posladkamo z žličk medu, marmelade ali javorovega sirupa.
Sestavine
- 1 l mleka
- 1 lonček navadnega jogurta
- 200 g malin
- nekaj kapljic vaniljevega ekstrakta
- ščepec cimeta
- naravno sladilo, marmelada, med ali javorov sirup po okusu
Postopek
1V lonec nalijemo mleko in ga zavremo. Odstavimo z ognja in pustimo, da se ohladi na telesno temperaturo – idealna je 37-38°C. Z mleka odstranimo smetano, ki se je nabrala na vrhu. Temperatura mleka ne sme presegati 40°C, sicer se bodo uničile vse bakterije, ki jih potrebujemo za pripravo jogurta.
2Jogurtu, ki naj bo sobne temperature, primešamo nekaj žlic prevretega mleka in ga zatem vmešamo v mleko. Vse res dobro premešamo in lonec postavimo v pečico, ki smo jo ogreli na 50°C. Pečico izklopimo in pustimo lonec čez noč v pečici.
3Naslednji dan maline operemo (nekaj jih prihranimo za okras), zmiksamo in stresemo v lonec. Dodamo malo vanilje in cimeta in na nizki temperaturi segrevamo. Večkrat premešamo in kuhamo nekaj minut, da se sadni pire nekoliko zgosti. Če želimo, ga lahko malo posladkamo z marmelado, javorovim sirupom, medom ali stevio. Pire ohladimo.
4V manjše skodelice damo na dno nekaj žlic malinovega pireja in čez prelijemo jogurt. Preden postrežemo, ga ohladimo v hladilniku in okrasimo s svežimi malinami.