Božično ocvrto pecivo z medom

Morda vas zanima

- Oglas -

To pecivo izvira iz Italiji, kjer ima različna imena – struffoli v Neaplju in na Siciliji, v osrednji Italiji pa cicerchiata. Ocvrto piškotno testo, ki ga oblikujemo z medom, mu dodamo kandirano sadje in barvne kroglice za lepši videz, je tudi več kot izvirno božično darilo. Sama priprava je precej enostavna, zahteva pa nekoliko spretnosti in potrpljenja.

Sestavine

  • 500 g mehke bele moke
  • 100 g masla
  • 4 jajca
  • 50 g sladkorja
  • 1/2 pecilnega praška
  • 50 ml konjaka ali ruma
  • 1 neškropljena limona – lupinica
  • 1 neškropljena pomaranča – lupinica
  • 1/4 žličke soli
  • 400 g cvetličnega medu
  • 100 g kandiranega sadja (češnje, pomaranče …)
  • barvne perle
  • olje za cvrtje

Postopek

1V večjo skledo presejemo moko s pecilnim praškom. Na sredini naredimo jamico in vanjo ubijemo jajca. Zmehčano maslo narežemo na obod, dodamo še limonino in pomarančno lupinico, konjak in sol.

2Zgnetemo gladko testo, ki ga pustimo pol ure počivati. Nato ga prestavimo na pomokano desko in testo razvaljamo na dober centimeter debelo ploščo. Z ostrim nožem narežemo 1 cm široke trakove, te pa na enako velike kocke.

3Med dlanmi oblikujemo kroglice, ki naj bodo približno enake velikosti.

4V široki ponvi segrejemo olje na približno 180°C. V njem ocvremo testene kroglice. Cvremo v več rundah – naenkrat jih v ponev damo toliko, da prosto plavajo in se ne dotikajo med seboj. Cvremo približno štiri minute, vmes jih obračamo, do zlato-rumene barve. Ocvrte odlagamo na papirnato brisačko, da vpije odvečno olje.

5V kozici segrejemo med, ki mu dodamo kozarec vode. Segrevamo toliko časa, da se med lepo utekočini. V med stresemo kandirano sadje, nekaj ga pustimo za okras.

6V segret med dodamo ocvrte kroglice in dobro premešamo, da se prav vsaka prevleče z medom. Še tople prestavimo na pladenj in oblikujemo v željeno obliko, najpogostejše so piramida, venček ali kupola.

7Po vrhu še okrasimo z barvnimi perlami in kandiranim sadjem. Pecivo lahko pripravimo že kakšen dan pred božičem, saj ostane sveže teden dni.

Prejšnji članekSkutni ocvrtki
Naslednji članekPečen avokado z jajcem
- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Morda vas zanima tudi

- Oglas -