Čokoladni preliv – sijajna pika na i vsake sladice

Znam svetuje

Čokoladni preliv – sijajna pika na i vsake sladice je nepogrešljiv dodatek v vsaki domači kuhinji. Priprava je presenetljivo preprosta, rezultat pa je svilnata, svetleča glazura, ki obogati torte, kolače, sladoled ali sadne kupe. Ključ do uspeha je počasno topljenje nad vodno kopeljo, ki zagotovi gladko teksturo brez grudic. Preliv pripravimo tik preden ga potrebujemo, da ohrani svojo popolno tekočo obliko.

Sestavine za čokoladni preliv

  • 100 g kakovostne temne čokolade (lahko tudi s koščki sadja za aromo)
  • 1 dcl sladke smetane za stepanje
  • 1 žlica sladkorja (po želji, če imate radi bolj sladko)
  • 1 žlička masla (za lepši lesk)

Postopek

1Pripravite vodno kopel, znano tudi kot banja marija. Vzemite večji lonec in vanj nalijte vodo, vendar največ do polovice. Voda v spodnjem loncu ne sme doseči dna zgornje posode, v kateri boste topili čokolado.

2V zgornjo posodo nalomite čokolado na manjše koščke. Dodajte sladko smetano, sladkor (če želite manj grenak preliv) in žličko masla. Maslo je ključno, saj bo poskrbelo, da se bo preliv na koncu lepo svetil.

3Lonec pristavite na štedilnik na zmeren ogenj. Ko se voda segreje, se bo čokolada začela počasi topiti. Med segrevanjem sestavine večkrat nežno premešajte, da se lepo povežejo v gladko zmes.

4Ko je čokolada popolnoma stopljena in zmes enotna, posodo takoj odstavite. Preliv ne sme stati predolgo nad vročo vodo, saj se lahko sesiri. Uporabite ga takoj in prelijte čez pripravljeno pecivo ali sladico.

Nasveti za popoln čokoladni preliv

• Pazite, da v čokolado med topljenjem ne zaide niti kapljica vode, saj se lahko masa takoj sesiri (postane grudičasta).
• Če želite preliv z okusom, lahko uporabite čokolado z aromo pomaranče ali mete.
• Za bolj tekoč preliv dodajte še malo tople sladke smetane.
• Pecivo, ki ga prelivate, naj bo ohlajeno, da se preliv lepše oprime površine.
• Maslo dodajte na koncu topljenja za najboljši sijaj.

Pogosta vprašanja (FAQ)

Kaj storiti, če se čokolada sesiri?

Če se čokolada zaradi pregretja ali stika z vodo sesiri, jo je težko rešiti. Poskusite lahko vmešati žlico vrele vode ali rastlinskega olja in močno mešati, da se tekstura spet poveže, vendar preliv ne bo več tako sijoč.

Lahko preliv ponovno pogrejem?

Da, če vam preliv ostane, ga shranite v hladilniku. Pred naslednjo uporabo ga zelo počasi segrejte nad vodno kopeljo ali v mikrovalovni pečici (pri nizki moči v kratkih intervalih).

Ali lahko uporabim mlečno čokolado?

Seveda, vendar je mlečna čokolada bolj sladka in občutljiva na toploto. V tem primeru izpustite dodani sladkor in bodite še posebej previdni pri temperaturi topljenja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite