Čokoladni narastek je mehak, sočen in odličnega okusa. To je lahko le čokoladni souffle.
Sestavine
- maslo za modele
- 2 žlici kristalnega sladkorja
- 2 jajčna rumenjaka
- 3 žlice sladkorja v prahu
- 2 žlički moke
- 150 g temne čokolade
- 2 žlici kave v prahu
- 4 jajčni beljaki
- sladkor v prahu za posipanje
Omaka
- 60 g kristalnega sladkorja
- 50 ml vode
- 100 g jedilne čokolade
- 1 žlice instant kave v prahu
- 75 ml sladke smetane
Postopek
1Modele namastimo, nato ga potresemo s sladkorjem in ga otresemo, da odstranimo odvečni sladkor.
2Rumenjake stepamo, da postanejo bledi, in med mešanjem dodamo presejan sladkor v prahu.
3V kremo vmešamo moko, stopljeno čokolado in kavo. Iz beljakov stepemo trd sneg in ga vmešamo v testo za narastek.
4Testo nadevamo v modele za narastek, tako da sega do roba. Z nožem poravnamo maso po vrhu.
5Pečemo v ogreti pečici pri 180 stopinjah, 45 minut, med pečenjem ne odpiramo pečice!
6Za omako v kozici kuhamo sladkor in vodo, da se sladkor stopi. Nato dodamo čokolado, kavni prah in smetano. Omako hranimo na toplem.
7Pečen narastek potresemo s sladkorjem v prahu, z nožem naredimo na vrhu luknjo in vanjo zlijemo toplo omako.