Čokoladni mafini z nutelo so prava poslastica za vse ljubitelje čokolade in oboževalce tega priljubljenega lešnikovo-čokoladnega namaza. S tem preprostim receptom boste ustvarili okusne mafine z lepljivim sredinskim presenečenjem iz nutele.
Čokoladni mafini z nutelo so primerni, da jih postrežete kot popolno sladico ob kavi ali čaju in podelite okuse s tistimi, ki jih imate radi.
Sestavine za čokoladne mafine z nutelo
- 225 g moke
- 50 g kakava v prahu
- 1 in 1/2 čajne žličke pecilnega praška
- 1/4 čajne žličke soli
- 120 g masla, zmehčanega
- 200 g sladkorja
- 2 velika jajca
- 1 čajna žlička vaniljevega ekstrakta
- 180 ml mleka
- nutela (za polnjenje)
Postopek
1 Ogrejte pečico na 180 stopinj Celzija. Pripravite model za mafine in ga obložite s papirnatimi modelčki.
2 V srednje veliki skledi zmešajte moko, kakav, pecilni prašek in sol. Dobro premešajte in postavite na stran.
3 V večji skledi kremasto umešajte zmehčano maslo in sladkor. Dodajajte jajca eno za drugim in vsakega dobro vmešajte. Dodajte vaniljev ekstrakt. Postopoma dodajajte suhe sestavine in mleko, izmenično, začnite in končajte z moko. Mešajte, dokler se sestavine ravno združijo.
4 Vsak modelček napolnite z malo testa. Nato v sredino vsakega modelčka postavite majhno žličko nutele. Pokrijte nutelo z dodatnim testom.
5 Pecite mafine v predhodno ogreti pečici približno 18-20 minut ali dokler zobotrebec, ki ga potisnete v sredino ne ostane čist.
6 Ohlajene mafine postrezite in uživajte v sočnih in čokoladnih grižljajih s presenečenjem nutele v sredini.
Beseda mafin
Beseda “mafín” izhaja iz francoske besede “muffin“, ki pomeni kolač ali kolaček. Ta izraz ima korenine v latinščini “muffulum“, ki se nanaša na mehak kruh ali pecivo.
Mafini so postali priljubljena sladica, ki je znana po svoji mehki in rahli teksturi, običajno pečeni v manjših modelčkih. Beseda “muffin” se je sčasoma prilagodila v različnih jezikih, vključno z angleščino, kjer se nanaša na posebno vrsto peciva, ki ga pogosto uživamo za zajtrk ali kot prigrizek.