Cheesecake s karameliziranimi jabolki in orehi – jesenska simfonija okusov

Znam svetuje

Cheesecake s karameliziranimi jabolki in orehi – jesenska simfonija okusov je izjemno kremasta sladica, ki navduลกi s preprosto pripravo in bogatim okusom. Hrustljava piลกkotna podlaga z diลกeฤim cimetom se popolnoma ujame z neลพno kremo, vrhunec pa predstavlja preliv iz sladkih karameliziranih jabolk in hrustljavih orehov. Ta torta je idealna izbira za hladnejลกe dni ali prazniฤna druลพenja, ko ลพelite goste pocrkljati z domaฤo, a prefinjeno sladico.

Sestavine za cheesecake (za pekaฤ premera 24โ€“26 cm)

  • 300 g maslenih piลกkotov
  • 150 g masla (stopljenega, za piลกkotno dno)
  • 2 ลพliฤki cimeta (1 za dno, 1 za jabolka)
  • 300 g sira mascarpone
  • 400 g kremnega sira (tipa ABC ali Philadelphia)
  • 1 kisla smetana (180 g)
  • 280 g rjavega sladkorja (180 g za kremo, 100 g za karamelo)
  • 2 vreฤki vaniljevega sladkorja
  • 2 jajci (sobne temperature)
  • 1 limona (sok polovice za kremo, sok polovice za jabolka)
  • 2 veฤji jabolki
  • 80 ml vode
  • 120 ml sladke smetane (za karamelo)
  • 60 g masla (za karamelo)
  • 100 g orehov (grobo nasekljanih)

Postopek

1Peฤico segrejte na 180ยฐC. Piลกkote temeljito zdrobite (v multipraktiku ali vreฤki), jih zmeลกajte z ลพliฤko cimeta in prelijte s 150 g stopljenega masla. Zmes enakomerno pritisnite ob dno pekaฤa, obloลพenega s peki papirjem, in jo poravnajte.

2Pripravite kremo: mascarpone, kremni sir, kislo smetano, 180 g rjavega sladkorja, vaniljev sladkor in sok polovice limone zmeลกajte z elektriฤno metlico. Na koncu postopoma dodajte jajci in meลกajte le toliko, da se sestavine poveลพejo. Nadev prelijte ฤez piลกkotno dno in poravnajte.

3Pekaฤ postavite v peฤico in pecite 40 minut. Nato peฤico ugasnite, vrata le delno odprite (priprite s kuhalnico) in pustite torto v peฤici ลกe 30 minut, da se poฤasi ohlaja. Nato jo vzemite ven in ohladite na pultu, najbolje pa kar ฤez noฤ v hladilniku.

4Jabolฤni preliv pripravite pred serviranjem. Jabolka olupite, oฤistite in nareลพite na tanke rezine. Zmeลกajte jih s preostalim cimetom in sokom druge polovice limone.

5V ponvi segrevajte 80 ml vode in 100 g rjavega sladkorja, dokler ne dobite lepe karamelne barve. Pomembno: ne meลกajte s kuhalnico, ponev le obฤasno potresite.

6Ko karamela postane zlato-rjava, odstavite z ognja in previdno vmeลกajte 60 g masla, sladko smetano in pripravljena jabolka. Vrnite na zmeren ogenj in duลกite pribliลพno 5 minut, da se omaka zgosti. Karamelo rahlo posolite (ลกฤepec soli poudari okus) in jo mlaฤno prelijte po ohlajenem cheesecakeu.

7Orehe nareลพite in jih na hitro popraลพite v suhi ponvi, da zadiลกijo. Potresite jih po vrhu karameliziranih jabolk za hrustljav zakljuฤek.

Nasveti za popoln cheesecake

โ€ข Vse sestavine za kremo (sir, jajca, smetana) naj bodo sobne temperature โ€“ tako se lepลกe poveลพejo in prepreฤite grudice.
โ€ข Ko dodate jajca, meลกajte z najniลพjo hitrostjo in ฤim manj ฤasa. ฤŒe vmeลกate preveฤ zraka, lahko torta med peko preveฤ naraste in nato poฤi.
โ€ข Za karamelo uporabite trลกa jabolka (npr. Granny Smith ali Idared), ki med duลกenjem obdrลพijo obliko.
โ€ข ฤŒe ลพelite bolj hrustljavo dno, lahko piลกkotno podlago pred nadevom peฤete samostojno 5-8 minut.
โ€ข Torta se najlepลกe reลพe, ฤe noลพ pred vsakim rezom pomoฤite v vroฤo vodo in ga obriลกete.

Pogosta vpraลกanja (FAQ)

Zakaj je cheesecake po peki ลกe vedno mehak v sredini?

To je povsem normalno. Cheesecake se dokonฤno strdi ลกele med hlajenjem v hladilniku. Ko ga vzamete iz peฤice, se mora sredica ลกe rahlo tresti (kot ลพele).

Ali lahko pripravim sladico vnaprej?

Da, cheesecake je celo boljลกi naslednji dan, ko se okusi prepojijo. Tudi karamelizirana jabolka lahko pripravite vnaprej in jih pred serviranjem le rahlo pogrejete, da karamela postane tekoฤa.

Kaj storiti, ฤe karamela postane pretrda?

ฤŒe se karamela med hlajenjem preveฤ strdi, ji dodajte ลพlico ali dve sladke smetane in jo na nizkem ognju ponovno segrejte ter premeลกajte.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite