Cheesecake s karameliziranimi jabolki in orehi – jesenska simfonija okusov je izjemno kremasta sladica, ki navduลกi s preprosto pripravo in bogatim okusom. Hrustljava piลกkotna podlaga z diลกeฤim cimetom se popolnoma ujame z neลพno kremo, vrhunec pa predstavlja preliv iz sladkih karameliziranih jabolk in hrustljavih orehov. Ta torta je idealna izbira za hladnejลกe dni ali prazniฤna druลพenja, ko ลพelite goste pocrkljati z domaฤo, a prefinjeno sladico.
Sestavine za cheesecake (za pekaฤ premera 24โ26 cm)
- 300 g maslenih piลกkotov
- 150 g masla (stopljenega, za piลกkotno dno)
- 2 ลพliฤki cimeta (1 za dno, 1 za jabolka)
- 300 g sira mascarpone
- 400 g kremnega sira (tipa ABC ali Philadelphia)
- 1 kisla smetana (180 g)
- 280 g rjavega sladkorja (180 g za kremo, 100 g za karamelo)
- 2 vreฤki vaniljevega sladkorja
- 2 jajci (sobne temperature)
- 1 limona (sok polovice za kremo, sok polovice za jabolka)
- 2 veฤji jabolki
- 80 ml vode
- 120 ml sladke smetane (za karamelo)
- 60 g masla (za karamelo)
- 100 g orehov (grobo nasekljanih)
Postopek
1Peฤico segrejte na 180ยฐC. Piลกkote temeljito zdrobite (v multipraktiku ali vreฤki), jih zmeลกajte z ลพliฤko cimeta in prelijte s 150 g stopljenega masla. Zmes enakomerno pritisnite ob dno pekaฤa, obloลพenega s peki papirjem, in jo poravnajte.
2Pripravite kremo: mascarpone, kremni sir, kislo smetano, 180 g rjavega sladkorja, vaniljev sladkor in sok polovice limone zmeลกajte z elektriฤno metlico. Na koncu postopoma dodajte jajci in meลกajte le toliko, da se sestavine poveลพejo. Nadev prelijte ฤez piลกkotno dno in poravnajte.
3Pekaฤ postavite v peฤico in pecite 40 minut. Nato peฤico ugasnite, vrata le delno odprite (priprite s kuhalnico) in pustite torto v peฤici ลกe 30 minut, da se poฤasi ohlaja. Nato jo vzemite ven in ohladite na pultu, najbolje pa kar ฤez noฤ v hladilniku.
4Jabolฤni preliv pripravite pred serviranjem. Jabolka olupite, oฤistite in nareลพite na tanke rezine. Zmeลกajte jih s preostalim cimetom in sokom druge polovice limone.
5V ponvi segrevajte 80 ml vode in 100 g rjavega sladkorja, dokler ne dobite lepe karamelne barve. Pomembno: ne meลกajte s kuhalnico, ponev le obฤasno potresite.
6Ko karamela postane zlato-rjava, odstavite z ognja in previdno vmeลกajte 60 g masla, sladko smetano in pripravljena jabolka. Vrnite na zmeren ogenj in duลกite pribliลพno 5 minut, da se omaka zgosti. Karamelo rahlo posolite (ลกฤepec soli poudari okus) in jo mlaฤno prelijte po ohlajenem cheesecakeu.
7Orehe nareลพite in jih na hitro popraลพite v suhi ponvi, da zadiลกijo. Potresite jih po vrhu karameliziranih jabolk za hrustljav zakljuฤek.
Nasveti za popoln cheesecake
โข Vse sestavine za kremo (sir, jajca, smetana) naj bodo sobne temperature โ tako se lepลกe poveลพejo in prepreฤite grudice.
โข Ko dodate jajca, meลกajte z najniลพjo hitrostjo in ฤim manj ฤasa. ฤe vmeลกate preveฤ zraka, lahko torta med peko preveฤ naraste in nato poฤi.
โข Za karamelo uporabite trลกa jabolka (npr. Granny Smith ali Idared), ki med duลกenjem obdrลพijo obliko.
โข ฤe ลพelite bolj hrustljavo dno, lahko piลกkotno podlago pred nadevom peฤete samostojno 5-8 minut.
โข Torta se najlepลกe reลพe, ฤe noลพ pred vsakim rezom pomoฤite v vroฤo vodo in ga obriลกete.
Pogosta vpraลกanja (FAQ)
Zakaj je cheesecake po peki ลกe vedno mehak v sredini?
To je povsem normalno. Cheesecake se dokonฤno strdi ลกele med hlajenjem v hladilniku. Ko ga vzamete iz peฤice, se mora sredica ลกe rahlo tresti (kot ลพele).
Ali lahko pripravim sladico vnaprej?
Da, cheesecake je celo boljลกi naslednji dan, ko se okusi prepojijo. Tudi karamelizirana jabolka lahko pripravite vnaprej in jih pred serviranjem le rahlo pogrejete, da karamela postane tekoฤa.
Kaj storiti, ฤe karamela postane pretrda?
ฤe se karamela med hlajenjem preveฤ strdi, ji dodajte ลพlico ali dve sladke smetane in jo na nizkem ognju ponovno segrejte ter premeลกajte.