Carski praženec na klasičen avstrijski način

Znam svetuje

Carski praženec na klasičen avstrijski način izvira iz nekdanje Avstro-Ogrske, legenda pa pravi, da se je kuharju ponesrečila palačinka, zato ji je dodal rozine ter posul s sladkorjem. Od takrat svet ni več isti. Rodil se je Kaiserschmarrn ali po naše šmorn.

Kaiserschmarren je lahka, karamelizirana palačinka, narejena iz sladkega testa, ki vsebuje moko, jajca, sladkor, sol in mleko, ocvrta na maslu. Kaiserschmarren lahko pripravimo na različne načine.

Pri pripravi Kaiserschmarrena se beljaki običajno ločijo od rumenjakov in stepejo v trd sneg. Nato se moka in rumenjaki zmešajo s sladkorjem, dodajo se tudi drugi sestavine, kot so oreščki, češnje, slive, jabolčna marmelada ali majhni koščki jabolk, pa tudi karamelizirane rozine in mandlji.

Sestavine za carski praženec na klasičen avstrijski način

  • 4 jajca
  • 125 g moke
  • 125 ml mleka
  • sol
  • 1 čajna žlica pecilnega praška
  • 2 jedilni žlici sladkorja
  • 100 g rozin
  • 4 jedilne žlice masla
  • sladkor v prahu za posip

Postopek

1Ločimo beljake in rumenjake. Rumenjake zmešamo z moko, mlekom, s soljo, pecilnim praškom in sladkorjem ter naredimo gladko testo. Pustimo ga počivati 10 minut.

2Beljake stepemo v trd sneg in jih umešamo v testo. Na koncu dodamo oprane rezine.

3V ponvi raztopimo 2 jedilni žlici masla in vanj damo testo. Pri srednji temperaturi spečemo hrustljavo palačinko. Obrnemo jo, dodamo ostalo maslo in jo na drugi strani prav tako zlatorjavo popečemo.

4Ko je palačinka pečena, jo z 2 vilicama raztrgamo na kose in še enkrat na hitro popečemo.

5Preden postrežemo cesarski praženec, ga posujemo s sladkorjem v prahu.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite