Carski praženec na klasičen avstrijski način

Znam svetuje

This post is also available in: English (Angleščina) Hrvatski (Hrvaški)

Carski praženec (Kaiserschmarrn) je legendarna avstrijska sladica iz časov Avstro-Ogrske, ki je osvojila ves svet. Legenda pravi, da je kuharju cesarja Franca Jožefa palačinka spodletela, zato jo je raztrgal, dodal rozine in posul s sladkorjem v prahu – tako se je rodil šmorn, ki ga danes poznamo in obožujemo. Rahlo karamelizirano testo, hrustljavi robovi in sladek posip ustvarijo nepozabno sladico, ki je idealna za zajtrk, brunch ali sladico po kosilu.

Sestavine za carski praženec (za 4 osebe)

  • 4 jajca (ločite rumenjake in beljake)
  • 125 g bele gladke moke
  • 125 ml mleka
  • 2 jedilni žlici sladkorja
  • 1 čajna žlica pecilnega praška
  • ščep soli
  • 100 g rozin (po želji namočene v rumu)
  • 4 jedilne žlice masla
  • sladkor v prahu za posip
  • po želji: naribana limonina lupinica ali vaniljev sladkor za aromo

Postopek

1V večji posodi rumenjake stepite s sladkorjem, dodajte mleko, sol, pecilni prašek in postopoma vmešajte moko. Mešajte, da dobite gladko testo. Pustite počivati 10 minut.

2Beljake stepite v trd sneg in ga nežno vmešajte v testo. Na koncu dodajte rozine (če ste jih namočili v rum, jih predhodno odcedite).

3V veliki ponvi raztopite 2 žlici masla. Vanj vlijte testo, enakomerno ga razporedite in pecite na srednji temperaturi, da spodaj dobi zlato rjavo barvo. Nato obrnite, dodajte preostalo maslo in pecite še z druge strani.

4Ko je palačinka pečena, jo z dvema vilicama raztrgajte na grižljaj velike koščke in jih na hitro popečite, da postanejo rahlo hrustljavi.

5Preden postrežete, carski praženec obilno posujte s sladkorjem v prahu. Odlično se poda s sadno omako, jabolčno čežano ali domačo marmelado.

Nasveti za popoln carski praženec

• Beljake stepite tik pred vmešavanjem – več zraka pomeni bolj puhasto testo.
• Rozine namočite v rum ali mleko za bolj sočen okus.
• Pecite na srednjem ognju – previsoka temperatura bo zažgala testo, prenizka ga bo izsušila.
• Za bolj bogat okus dodajte žlico kisle smetane v testo.
• Postrezite s svežimi malinami, borovnicami ali kompoti – šmorn je popolna podlaga za sadne dodatke.

Pogosta vprašanja (FAQ)

Ali lahko testo pripravim vnaprej?

Lahko. Testo lahko pripravite nekaj ur prej in ga shranite v hladilniku. Beljake pa stepite tik pred peko, da ohranite zračnost.

Kaj postreči poleg šmorna?

Carski praženec je odličen z jabolčno čežano, slivovim kompotom, domačo marmelado ali kepico vaniljevega sladoleda. Tako ustvarite popoln kontrast med toplim testom in hladnim dodatkom.

Kako dosežem karamelizirane robove?

Uporabite maslo, ne margarine, in pustite, da se testo na eni strani dobro zapeče, preden ga obrnete. Dodatek sladkorja v testu bo pomagal pri karamelizaciji.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite