Odlična bananina torta brez peke, ki jo pripravite iz zrelih banan in ohladite v hladilniku.
Sestavine
- 3 banane
- sveža banana ali bananin čips za okrasitev
Piškotno dno
- 400 g maslenih piškotov
- 180 g masla
Spodnja krema
- 150 g mascarponeja
- 80 g mletih lešnikov
- 100 ml sladke smetane
- 40 g sladkorja v prahu
- 2 žlici karamele
- 1 pretlačena banana
Zgornja krema
- 300 g mascarponeja
- 150 ml smetane za stepanje
- 70 g sladkorja v prahu
Postopek
1Piškote zdrobimo, jih zmešamo s stopljenim maslom in z njimi obložimo dno okroglega pekača. Malo piškotne mase potisnemo tudi navzgor, da naredimo rob.
2Spodnjo kremo pripravimo tako, da zmešamo mascarpone, lešnike, sladkor, pretlačeno banano in karamelo v homogeno zmes. V kremo z lopatko počasi vmešamo še stepeno sladko smetano in jo enakomerno namažemo na piškotno dno ter damo za 2 uri v hladilnik.
3Banane narežemo in z njimi obložimo ohlajeno kremo. Za drugo kremo najprej zmešamo mascarpone in sladkor, nato z lopatko počasi vmešamo še stepeno sladko smetano. Kremo enakomerno namažemo čez banane in torto za 3–4 ure postavimo v hladilnik. Okrasimo s svežimi bananami ali bananinim čipsom – recept zanj najdete na naši spletni strani pod zavihkom sladice.
Nasvet
4Karamelo lahko pripravite po receptu za slano karamelo, ki ga najdete na naši strani, za pripravo uporabimo le ščepec soli. Lahko pa karamelo tudi izpustimo, v tem primeru povečamo količino sladkorja.