Odličen nedeljski zajtrk za vso družino.
Sestavine
Palačinke
- 100 g ajdove moke
- 60 g navadne bele moke
- ½ pecilnega praška
- 2 žlici sladkorja
- 2 dcl mleka
- 1 jajce
- 10 g stopljenega masla
- še malo masla za peko palačink
- ščepec soli
Nadev
- 2 jabolki
- sok polovice limone
- 50 g sladkorja
- 1 vaniljev sladkor
- 20 g masla
- cimet
Postopek
1Z metlico na roke zmešamo jajce, mleko in maslo, ki smo ga stopili. V drugi posodi zmešamo vse suhe sestavine za palačinke in jih stresemo v zmes. Z ročno metlico premešamo samo toliko, da se vse suhe sestavine zmešajo z mokrimi in razbijemo večje grudice. Manjše grudice lahko ostanejo, v palačinkah ne bodo opazne.
2Na ponvi spečemo manjše palačinke, obrnemo jih, ko na njihovi površini opazimo mehurčke. Pečemo na srednji temperaturi, da se nam ne zažgejo.
3Jabolka olupimo in jih narežemo na manjše koščke, damo v posodo in zmešamo z limoninim sokom, da ne porjavijo ter dodamo cimet. Sladkor stresemo v ponev in segrevamo, da se naredi svetla karamela.
4Ko se sladkor stopi, dodamo jabolka, jih vmešamo v karamelo, dodamo malo vode in podušimo do mehkega. Ker so jabolka hladna, se nam bo na začetku karamela strdila, vendar se bo med dušenjem raztopila in lepo vmešala v jabolka. Na koncu dodamo maslo in premešamo ter malo ohladimo.
5Palačinke obložimo z jabolki in jih zložimo eno na drugo. Po želji lahko palačinke polijemo še z medom ali javorjevim sirupom, če nam je všeč.