Sladica v kozarčku, ki je zaradi štirih plasti videti zapletena za pripravo, vendar vam zagotavljamo, da ni. Je pa odlična.
Sestavine
Ajdova kaša
- 60 g ajdove kaše
- 1 žlica meda
- košček masla (10 g)
- sol
- cimet
Jogurtova plast
- 1 navaden jogurt
- 100 ml sladke smetane
- 1 vaniljev sladkor
- 1 žlica sladkorja
Slivova plast
- 300 g sliv
- 40 g sladkorja
- sok polovice limone
- cimet
Orehova plast
- 50 g mletih orehov
- 50 ml mleka
- žlička sladkorja
Postopek
1Ajdovo kašo operemo pod tekočo mrzlo vodo. Stresemo jo v kozico, malo posolimo in dodamo toliko vode, da je pokrita. Kuhamo približno 10 do 15 minut, večkrat premešamo in po potrebi dodajamo vodo. Ko je kaša kuhana, vanjo vmešamo košček masla, malo cimeta in žlico meda ter ohladimo.
2Smetano in oba sladkorja z metlico stepemo in počasi vmešamo v jogurt.
3Slive operemo in razkoščičimo ter damo v kozico. Prilijemo limonin sok, dodamo cimet in sladkor ter skuhamo do mehkega. Kuhane slive s paličnim mešalnikom zmiksamo in zmes ohladimo.
4V mleko damo sladkor, ga zavremo in z njim zalijemo orehe, premešamo in tudi to ohladimo.
5V kozarčke naložimo najprej ajdovo kašo, nato jogurt, skuhane slive in na vrh še orehovo maso. Okrasimo z orehovimi jedrci in damo v hladilnik za vsaj eno uro.
Nasvet
6Če nimamo sliv, lahko uporabimo tudi domačo slivovo marmelado, ki ji dodamo malo limoninega soka ali kakšno drugo sadje.