Pohorska omleta

Znam svetuje

Klasična pohorska omleta je preprosta za pripravo. Za osnovo ji je puhast biskvit, brusnična marmelada, sladka smetana, sladkor v prahu in sadje, kot so gozdne jagode, borovnice, maline in robidnice, vendar se je z leti modernizirala in razširila svoj nabor ter se dandanes vanjo usedejo tudi mandarine, kivi, mango, grozdje …

Oče pohorske omlete je Vilijem Račič iz Železničarskega doma na Pohorju, ki jo je iznašel že leta 1950, vendar se je najdba te sladice bolj pripisovala kuharskemu mojstru Pogačarju iz Poštarskega doma na Pohorju. Ne glede na sadje, ki jo spremlja, in marmelado, ki je lahko tudi marelična, je prava pohorska omleta pripravljena v tortnem modelu premera 22 cm in spečena v točno določenem razmerju 3:3:3.

Sestavine za pohorsko omleto

  • 3 jajca
  • 3 poravnane žlice moke
  • 3 žlice sladkorja
  • 15 dag sadja po izbiri
  • 200 ml sladke smetane
  • brusnična marmelada
  • 5 dkg sladkorja v prahu

Postopek

1Sadje operemo, očistimo in posušimo s papirnato brisačko. Pekač za torto premera 22 cm obložimo s papirjem za peko, pečico segrejemo na 220 stopinj Celzija. Ločimo beljake od rumenjakov in beljake stepemo v čvrst sneg – ne pozabimo jim dodati ščepec soli.

2V drugi posodi penasto stepemo rumenjake s sladkorjem in stepamo toliko časa, da se sladkor popolnoma stopi. Ko so rumenjaki pripravljeni, jim po žlicah dodajamo stepen beljak in ga nežno umešamo.

3Na zmes presejemo še moko, jo umešamo, testo vlijemo v tortni model in damo v pečico. Pečemo približno 10 minut.

4Medtem ko se omleta peče, stepemo sladko smetano z žličko sladkorja in jo damo v dresirno vrečko.

5Pečeno omleto zvrnemo na krožnik in jo takoj preganemo na pol. Polovičko omlete namažemo z marmelado, obložimo s sadjem in prepognemo, zraven pa nabrizgamo sladko smetano. Če bomo smetano dali na še vroč bskvit, se bo stopila. No, mi smo jo dali v omleto, ko se je že ohladila. Biskvit potresemo še s sladkorjem v prahu in omleto še toplo postrežemo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite