Špargljeve njoke predstavljajo izvrstno jed, ki združuje harmonijo nežnega okusa špargljev s prefinjenostjo testenin. Ta preprost recept ponuja odlično alternativo klasičnim krompirjevim njokom ter v vaš jedilnik vnaša svežino in prefinjenost.
Šparglji, tako divji kot gojeni, so pravo kulinarično čudo, ki navdušujejo s svojim edinstvenim okusom in hkrati prispevajo k našemu zdravju. Ta čudovita zelenjava je polna hranil in ima številne zdravilne lastnosti.
Šparglji so bogat vir vlaknin, vitaminov (A, C, E in K) ter mineralov, kot so folna kislina, železo, magnezij in kalij. Poleg tega vsebujejo antioksidante, ki pomagajo boju proti prostim radikalom in s tem ščitijo celice pred poškodbami.
Sestavine za špargljeve njoke
- 300 g divjih špargljev
- 400 g pšenične moke durum
- malo vode
- ščepec soli
Postopek
1Šparglje očistimo in skuhamo v vreli vodi. Kuhane odcedimo in pustimo, da se ohladijo. Vodo, v kateri so se kuhali, prihranimo.
2Kuhane šparglje damo v strojček in jih zmeljemo v pire. Moko damo na desko za gnetenje, malo jo posolimo in na sredini naredimo jamico, v katero damo špargljev pire.
3Začnemo gnesti in ko se sestavini zmešata, dodamo samo enkrat malo vode.
4Gnetemo, dokler ne dobimo trdnega, elastičnega in nelepljivega testa.
5Na delovni površini z valjanjem oblikujmo ozke in dolge svaljke, te pa narežemo na centimeter dolge njoke.
6Vodi, v kateri smo kuhali šparglje, dodamo še malo navadne vode, jo rahlo osolimo in zavremo. Vode mora biti dovolj, da njoki prosto priplavajo na vrh. Njoke polagamo v krop. Kuhani so, ko priplavajo na vrh.
Nasvet
Špargljeve njoke lahko jemo z različnimi omakami: lahko naredimo paradižnikovo in pikantno omako ali pa omako s smetano, čebulo in česnom.