Iščete hitro, okusno in kremasto jed, ki jo lahko pripravite v 15 minutah? Sirova omaka s tuno je popolna izbira za testenine, saj združuje bogat okus topljenega in naribanega sira s svežino tune. Preprosta priprava, nasitna jed in čudovita kombinacija, ki vas bo navdušila.
Sestavine za sirovo omako s tuno
- 250 ml polnomastnega mleka
- 1 žlica masla
- 1 žlica moke (za zgoščevanje)
- 100 g topljenega sira (npr. Zdenka trikotniki)
- 100 g naribanega cheddar ali ementalca
- 50 g sveže naribanega parmezana
- 1 konzerva tune (110–150 g), odcejena
- 1/2 čajne žličke mlete gorčice
- 1/2 čajne žličke česnovega prahu
- ščep muškatnega oreščka ali origana
- sol
- poper po okusu
- svež peteršilj ali drobnjak za posip (po želji)
Postopek
1V srednje veliki ponvi stopite maslo na srednji temperaturi. Dodajte moko in mešajte približno 1 minuto, da nastane svetla zaprška.
2Počasi prilivajte mleko in ves čas mešajte z metlico, da se ne naredijo grudice. Kuhajte, dokler se omaka ne zgosti.
3Vmešajte topljeni sir, nato pa postopoma dodajajte cheddar in parmezan. Mešajte, da se sir popolnoma stopi.
4Začinite z gorčico, česnovim prahom, muškatnim oreščkom ali origanom, soljo in poprom.
5Dodajte odcejeno tuno in jo nežno vmešajte v omako.
6Prelijte omako čez kuhane testenine in po želji posujte s svežim peteršiljem ali drobnjakom.