Priloga iz regrata se odliฤno prilega k ribam ali mesu. Takลกna priloga izvrstno nadomesti blitvo ali ลกpinaฤo.
Regrat je rastlina, ki jo najdemo po travnikih, vrtovih in ob robu poti. Poznan je po svojih zobatih listih in rumenih cvetovih, ki se pojavijo zgodaj spomladi. Vendar pa regrat ni samo plevel, ampak ima tudi nekaj zanimivih uporab.
Listi regrata so uลพitni in se pogosto uporabljajo v solatah, juhah in drugih jedeh. Imajo rahlo grenak okus, ki pa ga nekateri zelo cenijo. Poleg tega regrat velja za precej zdravilno rastlino. Nekaterim se pripisujejo blagodejni uฤinki na prebavo in jetra.
Poleg tega so regratovi cvetovi pomembni tudi za ฤebele, saj so ena od prvih virov hrane spomladi. Iz regratovih cvetov ฤebele pridobivajo nektar za proizvodnjo medu.
V tradicionalnem zeliลกฤarstvu se regrat priporoฤa za spomladansko ฤiลกฤenje jeter in ลพolฤa ter pri revmatiฤnih obolenjih.
Sestavine za prilogo iz regrata
- 1/2 kg regratovih listov
- 2 ลพlici oljฤnega olja
- 1 ลพliฤka masla
- 3 stroki sesekljanega ฤesna
- sol
- poper
- 1 ลพlica sveลพe naribanega parmezana (neobvezno)
Postopek
1V veliko skledo nalijemo hladno vodo, v njej raztopimo ลพliฤko soli in 10 minut namakamo regratove liste. Odcedimo jih in vodo odlijemo.
2V veฤjem loncu zavremo vodo, dodamo ลพliฤko soli in v njej kuhamo regrat 3-4 minute do mehkega. Odcedimo in oplaknemo z mrzlo vodo, da ohrani lepo zeleno barvo.
3V ponvi segrejemo oljฤno olje in maslo, dodamo nasekljan ฤesen, takoj ko zadiลกi pa ลกe kuhan regrat.
4Kuhamo, dokler ne izpari vsa tekoฤina, ki jo spusti regrat, kar traja pribliลพno 3 minute. Poskusimo. ฤe je treba, dodamo sol, poper in ลพlico parmezana. Priloga iz regrata se dobro razume denimo z lignji na ลพaru.