Priloga iz regrata

Znam svetuje

Priloga iz regrata se odliฤno prilega k ribam ali mesu. Takลกna priloga izvrstno nadomesti blitvo ali ลกpinaฤo.

Regrat je rastlina, ki jo najdemo po travnikih, vrtovih in ob robu poti. Poznan je po svojih zobatih listih in rumenih cvetovih, ki se pojavijo zgodaj spomladi. Vendar pa regrat ni samo plevel, ampak ima tudi nekaj zanimivih uporab.

Listi regrata so uลพitni in se pogosto uporabljajo v solatah, juhah in drugih jedeh. Imajo rahlo grenak okus, ki pa ga nekateri zelo cenijo. Poleg tega regrat velja za precej zdravilno rastlino. Nekaterim se pripisujejo blagodejni uฤinki na prebavo in jetra.

Poleg tega so regratovi cvetovi pomembni tudi za ฤebele, saj so ena od prvih virov hrane spomladi. Iz regratovih cvetov ฤebele pridobivajo nektar za proizvodnjo medu.

V tradicionalnem zeliลกฤarstvu se regrat priporoฤa za spomladansko ฤiลกฤenje jeter in ลพolฤa ter pri revmatiฤnih obolenjih. 

Sestavine za prilogo iz regrata

  • 1/2 kg regratovih listov
  • 2 ลพlici oljฤnega olja
  • 1 ลพliฤka masla
  • 3 stroki sesekljanega ฤesna
  • sol
  • poper
  • 1 ลพlica sveลพe naribanega parmezana (neobvezno)

Postopek

1V veliko skledo nalijemo hladno vodo, v njej raztopimo ลพliฤko soli in 10 minut namakamo regratove liste. Odcedimo jih in vodo odlijemo.

2V veฤjem loncu zavremo vodo, dodamo ลพliฤko soli in v njej kuhamo regrat 3-4 minute do mehkega. Odcedimo in oplaknemo z mrzlo vodo, da ohrani lepo zeleno barvo.

3V ponvi segrejemo oljฤno olje in maslo, dodamo nasekljan ฤesen, takoj ko zadiลกi pa ลกe kuhan regrat.

4Kuhamo, dokler ne izpari vsa tekoฤina, ki jo spusti regrat, kar traja pribliลพno 3 minute. Poskusimo. ฤŒe je treba, dodamo sol, poper in ลพlico parmezana. Priloga iz regrata se dobro razume denimo z lignji na ลพaru.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite