Kislo zelje je izjemno zdravo živilo, saj vsebuje kar nekaj vitaminov, mineralov in holin (vitamin B8), ki znižuje raven trigliceridov. Poleg tega spodbuja prebavo in obnavlja črevesno sluznico. Pozimi je najpomembnejši vir vitamina C, ki se pa s kuhanjem uniči, zato si raje večkrat pripravimo surovo kislo zelje v solati.
Sestavine
- 1/2 kg kislega zelja
- 100 g pancete
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 1 žlica sladke rdeče paprike – lahko tudi malo pekoče
- 1 lovorov list
- 1 žlička popra v zrnju
- sol po potrebi
- 2 dl goveje jušne osnove
- 1 žlica olja
Postopek
1V večji ponvi segrejemo eno žico olja, dodamo na kocke narezano panceto in pražimo minutko ali dve, da se malo zapeče. Čebulo drobno nasekljamo in dodamo v ponev, pražimo nekaj minut, da postekleni, nato dodamo še nasekljan česen.
2Ko česen zadiši, v ponev stresemo še kislo zelje. Prej ga poskusimo, in če se nam zdi preslano, ga malo operemo pod tekočo vodo.
3Zelje začinimo in dobro premešamo. Zalijemo ga z decilitrom jušne osnove, pokrijemo in dušimo 10 minut.
4Premešamo, dolijemo še malo juhe (če je potrebno) in nadaljujemo s kuhanjem, dokler se zelje ne zmehča, približno 20 minut.
5Prepraženo kislo zelje je odlična priloga k vsem vrstam mesa.