Pesto z baziliko

Znam svetuje

Pesto z baziliko in testeninami je ena izmed najboljลกih italijanskih predjedi, narejen mora biti seveda s pravimi sestavinami in na tradicionalen naฤin. Pristni genovski pesto je vedno delan v marmornatem moลพnarju, v katerem neลพne liste bazilike pretlaฤimo skupaj s ฤesnom, pinjolami, ekstra deviลกkim oljฤnem oljem, parmezanom in pecorinom (ovฤjim sirom) v bogato kremno omako. Seveda si delo lahko nekoliko olajลกamo in ga pripravimo v elektriฤnem meลกalniku, pomembno je le, da uporabimo kvalitetne sestavine.

Bazilika, z znaฤilno sveลพino in vonjem, je kljuฤna sestavina tega tradicionalnega pesta. Njena vloga ni le v okusu, temveฤ tudi v ustvarjanje barvite zelenice, ki priฤara pravo umetniลกko doลพivetje na vaลกem kroลพniku.

Bazilika vsebuje moฤne antioksidante, kot je vitamin A, ki pomagajo v boju proti prostim radikalom v telesu. Vsebuje tudi vitamin C in druge hranilne snovi, ki lahko okrepijo imunski sistem in pripomorejo k boljลกi odpornosti proti boleznim.

Aromatiฤne spojine v baziliki, kot je linalool, imajo pomirjujoฤe lastnosti. Zato se v nekaterih tradicionalnih medicinskih sistemih uporablja za zmanjลกanje stresa in tesnobe. Nekateri ลกtudije kaลพejo, da lahko ekstrakt bazilike pomaga pri regulaciji ravni krvnega sladkorja in s tem pomaga pri obvladovanju sladkorne bolezni.

Sestavine za pesto z baziliko

  • 80 g sveลพe bazilike, natrgane listiฤe
  • 50 g sveลพe naribanega parmezana
  • 30 g pinjol
  • 3 stroki ฤesna, olupljeni in prerezani na polovico
  • 100 ml ekstra deviลกkega oljฤnega olja
  • 40 g pecorino sira, naribanega
  • 3 grame grobe morske soli

Postopek

1Za pripravo tradicionalnega genovskega pesta vejicam bazilike najprej potrgamo liste in jih damo na cedilo. Oplaknemo jih pod hladno tekoฤo vodo, nato jih damo na papirnato brisaฤko in dobro osuลกimo.  

2V moลพnar stresemo ฤesen in ga z lesenim betom dobro pretlaฤimo, da dobimo gladko pasto.

3ฤŒesnu dodamo pinjole in jih skupaj s ฤesnom pretlaฤimo v kremo.

4Naslednja sestavina, ki jo dodamo v moลพnar so listi bazilike in groba sol. Nadaljujemo s tlaฤenjem naลกega pesta. Najhitreje bomo to storili tako, da zaฤnemo udarjati z betom, nadaljujemo pa s kroลพnimi gibi. Bodimo pozorni, da dobro premeลกamo vse sestavine, tudi tiste, ki se nabirajo na obodu moลพnarja. Pomagamo si z ลพlico.

5Ko dobimo homogeno pasto, dodamo pecorino in sveลพe nariban parmezan. Nadaljujemo s tlaฤenjem dokler niso vse sestavine povezane v enakomerno kremo.

6Prilijemo ลกe olje, dobro ga vmeลกamo v kremo in naลก pesto je pripravljen.

7Lahko ga shranimo tako, da ga pretresemo v kozarฤek, na vrh nalijemo oljฤno olje, kozarฤek zapremo in postavimo v hladilnik. Tako pripravljen bo uporaben vsaj 4 dni.

Nasvet

Lahko si delo nekoliko olajลกamo in vse sestavine (razen olja) damo v elektriฤni meลกalnik, meลกamo minutko, da vse sestavine nasekljamo, nato postopoma prilivamo olje. Meลกamo toliko ฤasa, da dobimo gladko kremo.

Tako pripravljen pesto uporabimo na testeninah, v solatah ali ga preprosto namaลพemo na kruh.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite