Pesto z baziliko in testeninami je ena izmed najboljลกih italijanskih predjedi, narejen mora biti seveda s pravimi sestavinami in na tradicionalen naฤin. Pristni genovski pesto je vedno delan v marmornatem moลพnarju, v katerem neลพne liste bazilike pretlaฤimo skupaj s ฤesnom, pinjolami, ekstra deviลกkim oljฤnem oljem, parmezanom in pecorinom (ovฤjim sirom) v bogato kremno omako. Seveda si delo lahko nekoliko olajลกamo in ga pripravimo v elektriฤnem meลกalniku, pomembno je le, da uporabimo kvalitetne sestavine.
Bazilika, z znaฤilno sveลพino in vonjem, je kljuฤna sestavina tega tradicionalnega pesta. Njena vloga ni le v okusu, temveฤ tudi v ustvarjanje barvite zelenice, ki priฤara pravo umetniลกko doลพivetje na vaลกem kroลพniku.
Bazilika vsebuje moฤne antioksidante, kot je vitamin A, ki pomagajo v boju proti prostim radikalom v telesu. Vsebuje tudi vitamin C in druge hranilne snovi, ki lahko okrepijo imunski sistem in pripomorejo k boljลกi odpornosti proti boleznim.
Aromatiฤne spojine v baziliki, kot je linalool, imajo pomirjujoฤe lastnosti. Zato se v nekaterih tradicionalnih medicinskih sistemih uporablja za zmanjลกanje stresa in tesnobe. Nekateri ลกtudije kaลพejo, da lahko ekstrakt bazilike pomaga pri regulaciji ravni krvnega sladkorja in s tem pomaga pri obvladovanju sladkorne bolezni.
Sestavine za pesto z baziliko
- 80 g sveลพe bazilike, natrgane listiฤe
- 50 g sveลพe naribanega parmezana
- 30 g pinjol
- 3 stroki ฤesna, olupljeni in prerezani na polovico
- 100 ml ekstra deviลกkega oljฤnega olja
- 40 g pecorino sira, naribanega
- 3 grame grobe morske soli
Postopek
1Za pripravo tradicionalnega genovskega pesta vejicam bazilike najprej potrgamo liste in jih damo na cedilo. Oplaknemo jih pod hladno tekoฤo vodo, nato jih damo na papirnato brisaฤko in dobro osuลกimo.
2V moลพnar stresemo ฤesen in ga z lesenim betom dobro pretlaฤimo, da dobimo gladko pasto.
3ฤesnu dodamo pinjole in jih skupaj s ฤesnom pretlaฤimo v kremo.
4Naslednja sestavina, ki jo dodamo v moลพnar so listi bazilike in groba sol. Nadaljujemo s tlaฤenjem naลกega pesta. Najhitreje bomo to storili tako, da zaฤnemo udarjati z betom, nadaljujemo pa s kroลพnimi gibi. Bodimo pozorni, da dobro premeลกamo vse sestavine, tudi tiste, ki se nabirajo na obodu moลพnarja. Pomagamo si z ลพlico.
5Ko dobimo homogeno pasto, dodamo pecorino in sveลพe nariban parmezan. Nadaljujemo s tlaฤenjem dokler niso vse sestavine povezane v enakomerno kremo.
6Prilijemo ลกe olje, dobro ga vmeลกamo v kremo in naลก pesto je pripravljen.
7Lahko ga shranimo tako, da ga pretresemo v kozarฤek, na vrh nalijemo oljฤno olje, kozarฤek zapremo in postavimo v hladilnik. Tako pripravljen bo uporaben vsaj 4 dni.
Nasvet
Lahko si delo nekoliko olajลกamo in vse sestavine (razen olja) damo v elektriฤni meลกalnik, meลกamo minutko, da vse sestavine nasekljamo, nato postopoma prilivamo olje. Meลกamo toliko ฤasa, da dobimo gladko kremo.
Tako pripravljen pesto uporabimo na testeninah, v solatah ali ga preprosto namaลพemo na kruh.
