Slastna, ne preveč sladka marmelada iz mandarin

Znam svetuje

Mandarine so nam na dosegu roke, če so neškropljene, pa jih lahko uskupaj z olupkom pripravimo na več različnih, okusnih načinov.

Sestavine

  • 2 kg neškropljenih mandarin
  • 700 g sladkorja
  • 6 steklenih kozarcev velikih 450 ml

Priprava

1Mandarine olupimo in jih z olupki vred narežemo. Olupke režemo v obliki rezancev, torej na tanke palčke. Dodamo sladkor in kuhamo eno uro, ko se bo vse povezalo. Če nas kakšen delček sadja ali olupka moti, uporabimo palični mešalnik in spasiramo.

2Napolnimo v kozarce, ki smo jih prej oprali in sterilizirali v pečici. Zapremo s pokrovčkom in pokrijemo z odejo ter pustimo, da se počasi hladijo. Na pokrovčke lahko kanemo tudi rum in ga nato odlijemo ter podaljšamo rok trajanja marmelade. Nepokrite kozarce, polne vroče marmelade, lahko damo za kratek čas v segreto pečico, kjer se bo na njih naredila skorjica. Vzamemo jih iz pečice in zapremo s pokrovom. Ohladimo, zavite pod odejo.

Nasveti

Namesto sladkorja lahko uporabimo tudi želirni sladkor ter dobimo še bolj gosto marmelado. Če ne želimo uporabljati želatine ali iščemo bolj vegansko arternativo, uporabimo chia semena. Uporabimo jih, ko marmelado umaknemo z ognja – takrat dodamo nekaj jušnih žlic chia semen.

Če nas zanima še globlja gurmanska plat mandarin, potem je dobro vedeti, da za pripravo marmelade priporočajo sorte, ki dozorevajo pozno, saj vsebujejo manj kislin. Če mandarine niso zrele, je marmelada bolj grenka. Prav tako so boljše manjše mandarine, ker vsebujejo manj vode.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite