Krompir je pri nas brez dvoma najbolj priljubljen spremljevalec mesnih jedi. Radi ga imamo v vseh oblikah, včasih nam pa zmanjka idej, kako bi ga pripravili, da bi bila priloga res vrhunska.
Sestavine
- 1 kg krompirja
- 150 g prekajene slanine
- 250 g čebule
- 0,5 l jušne osnove
- sol
- poper
- 100 g masla ali 0,5 dl oljčnega olja
Postopek
1Krompir olupimo in narežemo na tanke rezine. Čebulo prav tako olupimo in narežemo na čim tanjše kolobarje, najlažje bo z mandolino. Slanino narežemo na manjše kose. V ponvi segrejemo maslo ali oljčno oje in na njem hrustljavo popražimo slanino.
2Pečico segrejemo na 200°C. Pekač dobro namastimo.
V večji posodi zmešamo krompir in slanino skupaj z maščobo, v kateri smo jo popekli, posolimo in popopramo ter stresemo v pripravljen pekač.
3Prelijemo z jušno osnovo in pečemo približno eno uro, da se krompir popolnoma zmehča. Če se po vrhu preveč zapeka, ga po pol ure pokrijemo s peki papirjem. Postrežemo takoj.