Krompir je pri nas brez dvoma najbolj priljubljen spremljevalec mesnih jedi. Radi ga imamo v vseh oblikah, vฤasih nam pa zmanjka idej, kako bi ga pripravili, da bi bila priloga res vrhunska.
Sestavine
- 1 kg krompirja
- 150 g prekajene slanine
- 250 g ฤebule
- 0,5 l juลกne osnove
- sol
- poper
- 100 g masla ali 0,5 dl oljฤnega olja
Postopek
1Krompir olupimo in nareลพemo na tanke rezine. ฤebulo prav tako olupimo in nareลพemo na ฤim tanjลกe kolobarje, najlaลพje bo z mandolino. Slanino nareลพemo na manjลกe kose. V ponvi segrejemo maslo ali oljฤno oje in na njem hrustljavo popraลพimo slanino.
2Peฤico segrejemo na 200ยฐC. Pekaฤ dobro namastimo.
V veฤji posodi zmeลกamo krompir in slanino skupaj z maลกฤobo, v kateri smo jo popekli, posolimo in popopramo ter stresemo v pripravljen pekaฤ.
3Prelijemo z juลกno osnovo in peฤemo pribliลพno eno uro, da se krompir popolnoma zmehฤa. ฤe se po vrhu preveฤ zapeka, ga po pol ure pokrijemo s peki papirjem. Postreลพemo takoj.