Ko zadišijo iz pečice same dobre vonjave.
Sestavine
- 6 krompirjev približno enake velikosti
- 150 g dag edamca
- 150 g kraške pancete
- 200 ml sladke smetane
- šopek sveže bazilike
- vejico rožmarina
- sol
- poper
- žlico olja za pekač
Postopek
1Krompir posolimo in zarežemo na rezine – ne do konca. Sir in panceto narežemo na koščke, baziliko grobo nasekljamo, rožmarin osmukamo.
2Krompir razporedimo na namaščen pekač in med rezine damo košček sira, košček pancete, lahko tudi kakšne druge salame ali domače klobase.
3V smetano vmešamo baziliko, rožmarin, sol, poper in polijemo po krompirju. Pečemo na maksimumu, da krompir postane mehak in se malo zapeče, kar traja približno 30 minut.
4Lahko ponudimo kot samostojno jed z veliko skledo solate ali kot prilogo k mesu, recimo z žara.