Ocvrti krompirjevi svaljki

Znam svetuje

Ocvrti krompirjevi svaljki: nostalgija, ki se ohranja skozi generacije. Le kdo jih ni jedel v mladosti?

To priljubljeno jed smo vzljubili že kot otroci, a še danes nas očara njihova hrustljava zunanjost in mehak, pire krompirjev nadev. Ta recept je odlična rešitev za izkoristek ostankov pire krompirja, ki ga pogosto pripravimo v preobilju.

Pripravite se na potovanje skozi okusnost preteklih dni z našim preprostim receptom za ocvrte krompirjeve svaljke, ki vam bodo pričarali prijetne spomine na domačo kuhinjo.

Sestavine za ocvrte krompirjeve svaljke

  • 1 kg krompirja
  • 150 g ostre moke
  • 1 jajce
  • 20 g masla
  • ščepec soli
  • žlička soli
  • olje za cvrtje

Postopek

1Krompirje operemo in z olupkom vred skuhamo. Da krompir ne bi popokal, vodo malo posolimo. Kuhanega olupimo, malo ohladimo in stisnemo oziroma zmečkamo, tako da bo masa gladka in v njej ni koščkov.

2Na sredini naredimo jamico, damo noter eno jajce, na obod narežemo koščke masla, posujemo z ostro moko, posolimo po okusu in na hitro zgnetemo testo. Najbolje, da je krompir še mlačen. Če se testo preveč lepi (odvisno od krompirja), dodajamo še malo moke. Vendar vedimo: dlje kot mesimo, bolj se bo testo lepilo.

3Naredimo svaljek, ga narežemo na manjše kolobarčke, med dlanmi oblikujemo svaljke in zlagamo na desko.

4V veliki ponvi segrejemo olje. Tega mora biti dovolj, da svaljki v njem plavajo. Olje ne sme biti prevroče, preverimo pa ga tako, da vanj pomočimo ročaj kuhalnice. Ko se okoli njega delajo rahli mehurčki, je olje pravšnje.

5Previdno polagamo vanj pripravljene svaljke in jih zlato rumeno ocvremo. Iz olja jih pobiramo s penovko in polagamo na papirnato brisačo, da vpije odvečno olje.

Nasvet

Ocvrti krompirjevi svaljki so odlična priloga k vsem mesnim omakam ali pa samostojna jed z veliko skledo sezonske solate. Sladkosnedi jih lahko jedo tudi z domačo marelično marmelado.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite