Kukmaki s smetano in čebulo so odlični v kombinaciji z mesnimi in zelenjavnimi jedmi.
Kukmaki so na sploš vsestranska kulinarična goba. Pražimo jih, pripravljamo na žaru, iz njih kuhamo juhe, delamo paštete, omake in solate. Uporabljamo samo tiste, ki niso poškodovane. V hladilniku lahko sveže travniške gobe shranimo največ pet dni. Pred uporabo jih očistimo od umazanije in speremo pod tekočo vodo. Speremo jih hitro, da se ne napijejo vode in postanejo vodenaste, brez okusa. Ker na svežem zraku gobje meso hitro potemni, takoj po čiščenju preidemo na kuhanje.
Sestavine za kukmake s smetano in čebulo
- 0,5 kg travniških gob
- 1 veliko čebulo
- 2 stroka česna
- 50 g masla
- 2 žlici kisle smetane
- sol
- poper
Postopek
1Gobe očistimo, olupimo in narežemo na tanke lističe.
2Uporabimo globoko ponev in jo segrejemo. V toplo ponev damo žličico olja in gobe. Ko njihova tekočina izpari, dodamo na drobno sesekljano čebulo, stisnjen česen, poper in sol.
3Ko dobijo zlato barvo, zmanjšamo ogenj, dodamo še kislo smetano, pokrijemo s pokrovko in pražimo še 10 minut.