Kisla repa je izjemno zdrava, predvsem zimska zelenjava. Največkrat jo uporabimo v enolončnicah, lahko jo enostavno skuhamo, začinimo po okusu in ponudimo kot prilogo k mesu.
Sestavine
- 1 kg kisle repe
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 1 lovorov list
- 1 žlica posušenih brinovih jagod
- 1 žlica sladke rdeče paprike
- 1/2 žličke ostre paprike
- 2 žlici olja
- sol in poper po okusu
Postopek
1Repo poskusimo, in če je prekisla, jo stresemo na cedilo in na hitro oplaknemo pod tekočo vodo.
2V loncu zavremo 1,5 litra vode, dodamo brinove jagode, lovorov list in v njej kuhamo repo približno pol ure.
3Česen in čebulo olupimo in drobno nasekljamo, v večji ponvi segrejemo olje in na njem pocvremo najprej čebulo, ko se ta zmehča in spremeni barvo, pa še česen.
4Kuhano repo odcedimo in stresemo v ponev k popraženi čebuli. Potresemo s sladko in pekočo papriko, dobro premešamo in poskusimo, če je dovolj začinjena. Lahko še malo posolimo, popopramo in na zmernem ognju, ob stalnem mešanju, dušimo še nekaj minut.
5Postrežemo z mesom in krompirjem v kosih.