Imate star kruh in ne veste, kaj bi z njim? Kruhovi cmoki s slanino so popolna rešitev! Mehki, sočni in z bogatim okusom slanine – odlična priloga k mesnim jedem ali celo kot samostojna jed. V nadaljevanju vam predstavljamo preverjen recept, ki vedno uspe.
Sestavine za kruhove cmoke s slanino
- 3 stare žemlje ali enaka količina starega belega kruha
- 1 večja čebula
- 100 g slanine (dimljene za bolj izrazit okus)
- 1 dl mleka
- 2 žlici kisle smetane
- 1 jajce
- 1 šopek svežega peteršilja
- 2 stroka česna
- 1 žlica masla
- sol
- poper po okusu
- 2 žlici drobtin
- 1 žlica moke (po potrebi)
Postopek
1Čebulo, česen in peteršilj drobno nasekljamo. Slanino narežemo na majhne kocke. Žemlje prav tako narežemo na kocke.
2V skledi razžvrkljamo jajce, dodamo mleko, kislo smetano, sol in poper. Prelijemo čez kruhove kocke. Pustimo 10–15 minut, da se kruh napoji. Če je zmes presuha, dodamo še malo mleka.
3Slanino popečemo na ponvi do hrustljavega. Odstavimo jo, v isti ponvi stopimo maslo, popražimo čebulo (malo jo solimo), nato dodamo česen in peteršilj. Pražimo še minuto in vse skupaj ohladimo.
4Popečeno slanino in praženo čebulo s česnom in peteršiljem dodamo v skledo h kruhu. Dobro premešamo. Dodamo drobtine in po potrebi malo moke, da dobimo oblikovalno maso.
5Iz mase oblikujemo enako velike kroglice.
6Kuhamo jih v slanem kropu 12 minut. Cmoki morajo priplavati na vrh in ostati mehki.
Nasveti za popolne kruhove cmoke
- Za boljši okus uporabite dimljeno slanino.
- Če želite bolj rahle cmoke, uporabite manj moke in ne gnetite predolgo.
- Cmoke lahko tudi zamrznete in skuhate kasneje.