Hrustljavi krompirjevi kroketi, polnjeni s panceto in parmezanom, so odliฤen prigrizek ob prijetnem klepetu s prijatelji. Zraven lahko ponudimo pikantno paradiลพnikovo omako. In seveda kozarec dobrega vina.
Sestavine
- 1 kg krompirja
- 200 g ostre moke
- 70 g masla
- 70 g kisle smetane
- 2 rumenjaka
- 120 g pancete
- 100 g naribanega parmezana
- 1 ลพliฤka soli
- 1/2 ลพliฤke muลกkatnega oreลกka
- 2 jajci
- 2 ลพlici mleka
- 100 g drobtinic
Postopek
1Krompir skuhamo v olupkih, vodo pa malo posolimo, da olupek ne popoka. Kuhanega olupimo, pretlaฤimoย na delovno povrลกino in pustimo, da se malo ohladi.
2Panceto pocvremo na ponvi, da se lepo, hrustljavo zapeฤe.
3Na sredini pretlaฤenega krompirja naredimo jamico, na obod potresemo narezano maslo in moko, posolimo, dodamo muลกkatni oreลกek, kislo smetano in dva rumenjaka. Na hitro zgnetemo gladko testo. Dodamo ลกe pocvrto panceto skupaj z maลกฤobo, ki jo je spustila in nariban parmezan ter ลกe enkrat pregnetemo. Meลกanico postavimo v hladilnik in pustimo, da se popolnoma ohladi.
4Pripravimo si dva kroลพnika. V enem dobro razลพvrkljamo jajci z dvema ลพlicama mleka, malo ga posolimo. V drugega damo drobtinice.
5Od testa odreลพemo malo veฤji kos in ga na pomokani povrลกiniย razvaljamoย v dolg svaljek, tega pa na pribliลพno pet centimetrov dolge palฤke.
6Vsak kos povaljamo v jajcu in drobtinah.
7V ลกiroki ponvi segrejemo olje – biti ga mora dovolj, da bodo kroketi plavali v njem. Da je prave temperature, preverite s kuhalnico: ko jo potopite na dno, se morajo okoli nje delati drobni mehurฤki.
8Krokete polagamo v segreto olje, a naj jih ne bo preveฤ, saj morajo prosto plavati. Malo jih obraฤamo in ocvremo do zlato-rjave barve. Iz olja jih poberemo s penovko in odcedimo na papirnati brisaฤi.
9Postopek ponavljamo, dokler ne uporabimo vsega testa.
