Sušenje mrtvaških trobent

Znam svetuje

Jesen je čas, ko rastejo te gobe z zloveščim imenom, mrtvaške trobente. Velikokrat rastejo v skupinah, in če imamo srečo, jih lahko naberemo kar precejšno število. Ne smemo pa pozabiti, da je dovoljeno naenkrat iz gozda odnesti največ dva kilograma. Za mrtvaške trobente je značilno, da s sušenjem pridobijo na okusu. Lahko jih zdrobimo v prah in uporabimo kot začimbo v veliko jedeh.

Sestavine

  • mrtvaške ali črne trobente

Postopek

1Predin jih posušimo, jih moramo skrbno očistiti. Pecelj odrežemo že v gozdu, tako da na njem ni ostankov zemlje, z mehko ščetko ga še temeljito skrtačimo, da odstranimo morebitne ostane zemlje.

2Mrtvaška trobenta je krhka goba, zato z njo ravnamo kar se da previdno. Po dolžini jo zarežem od klobuka do konca beta. Gobo razpremo in znotraj temeljito obrišemo z vlažno krpo. V notranjosti velikokrat skriva majhne živalce, polže ali ostanke listja.

3Očiščene gobe lahko sušimo na soncu ali v pečici. Tradicionalno jih sicer sušimo na zraku, ampak jeseni nam vreme ni vedno naklonjeno, zato jih največkrat sušimo v pečici.

4Očiščene gobe položimo na peki papir, pečico segrejemo na 45°C, vratca pustimo priprta. Vmes jih previdno obračamo. Posušijo se v 6-7 urah.

5Posušene gobe lahko zdrobimo v prah in shranimo v steklenih kozarčkih ali pa pustimo cele in jih prav tako zapremo v kozarce.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite