Osvežilna solata, ki prihaja iz italije.
Sestavine
- 225 g testenin, polžki ali školjkice
- 50 g pinjol
- 350 g paradižnikov, češnjevcev
- 1 rdeča paprika
- 1 rdeča čebula
- 200 g mocarele
- 12 črnih oliv
- 25 g sveže bazilike
- sveže nariban parmezan
Za preliv
- 5 jedilnih žlic olivnega olja
- 2 jedilni žlici balzamičnega kisa
- 1 jedilna žlica sesekljane sveže bazilike
- sol
- poper
Postopek
1V velikem loncu zavremo rahlo osoljeno vodo in v njej kuhamo testenine, 10 minut, da ostanejo al dente. Testenine odcedimo, jih oplaknemo s hladno vodo in ohladimo.
2Medtem na nizkem ognju segrejemo ponev, brez olja in vanjo stresemo pinjole. Pražimo jih 2 minuti, ponev ves čas potresamo. Pinjole ohladimo.
3Vse sestavine za preliv zmešamo. Pokrijemo in damo na stran.
4Testenine naložimo v globoke krožnike. Dodamo pinjole, na polovice narezan češnjev paradižnik, na kocke narezano rdečo papriko in nasekljano čebulo, potresemo s sirom in olivami. Potresemo z baziliko in prelijemo s prelivom. Okrasimo z naribanim parmezanom in postrežemo.