Karamelizirana čebula z balzamičnim kisom – pika na i gurmanskim jedem je preprosta, a izjemno okusna priloga, kjer sta čebula in balzamični kis najboljša prijatelja. Kis poudari sladkobo in doda ravno pravšnjo mero pikantnosti, medtem ko počasno praženje ustvari svilnato, lepljivo teksturo. Ta dodatek je nepogrešljiv v domačih burgerjih, na sendvičih ali ob pečenem mesu. Čeprav priprava traja približno 45 minut, je rezultat vreden vsake minute.
Sestavine za karamelizirano čebulo z balzamičnim kisom
- 2 večji čebuli
- 1 kavna žlička sladkorja (belega ali rjavega – rjavi doda karamelni ton)
- 2 žlički oljčnega olja
- 1 žlička masla
- 2 žlički balzamičnega kisa
- sol
- poper
Postopek
1Čebulo narežemo na približno 0,5 cm debele kolobarje ali polmesce. Vzemite prostorno ponev, da bo imela čebula dovolj prostora za “dihanje”. V ponvi segrejte oljčno olje in maslo. Dodajte čebulo, pokrijte posodo in pustite na zmernem ognju dušiti približno 15 minut. Vmes občasno premešajte.
2Odkrijte ponev in dodajte sladkor. Ogenj zmanjšajte na zmerno do nizko jakost in med pogostim mešanjem pražite še približno 30 minut. Bodite pozorni, da se čebula ne zažge. Če se vam zdi, da se prijemlje dna ali se prehitro temni, dodajte žličko vode in nadaljujte s praženjem.
3Proti koncu postopka, ko voda izhlapi in čebula dobi lepo temno rjavo barvo ter lepljivo teksturo, v ponev vlijte balzamični kis. Dobro premešajte, da z dna postrgate vse zapečene delce (deglaziranje) in počakajte minuto, da tekočina izpari. Po okusu solite in poprajte.
Nasveti za popolno karamelizirano čebulo
• Uporabite lahko navadno rumeno čebulo za klasičen okus ali rdečo čebulo za lepšo barvo in nekoliko blažji okus.
• Skrivnost dobre karamelizacije je počasen ogenj. Če boste temperaturo preveč dvignili, se bo čebula zažgala, preden bo postala sladka.
• Čeprav čebula vsebuje naravne sladkorje, ščepec rjavega sladkorja pospeši proces in poglobi barvo.
• Če se čebula preveč suši, namesto vode lahko dodate tudi žlico belega vina ali jušne osnove za dodatno aromo.
Pogosta vprašanja (FAQ)
Kam vse lahko dodam to čebulo?
Odlična je v burgerjih, sendvičih s sirom na žaru, na domači pici, ob pečenem zrezku, vmešana v pire krompir ali kot dodatek na brusketi s kozjim sirom.
Ali jo lahko pripravim vnaprej?
Da. Karamelizirano čebulo lahko hranite v zaprti posodi v hladilniku do 5 dni. Pred uporabo jo lahko rahlo pogrejete ali uporabite hladno.
Zakaj dodamo sodo bikarbono?
Nekateri recepti svetujejo ščepec sode bikarbone, saj ta pospeši Maillardovo reakcijo (rjavenje). Vendar bodite previdni, saj lahko preveč sode spremeni teksturo čebule v kašo in pusti neprijeten priokus. V tem receptu je nismo uporabili, da ohranimo naravno strukturo.