Omako z grahom postrezite kot pomako za pomakanje ali kot omako za testenine.
Sestavine za grahovo omako
- 400 g graha (konzerva)
- 1 žlico masla
- 3 stroke česna
- 2 dl sladke smetane
- 1 žlica maskarpone sira (če ga nimate, ga lahko nadomestite z mehkim sirom)
- 1 žlica sušene jušne zelenjave
- poper
- muškatni orešček
- sol
- 1 dl vroče vode
- indijski oreščki po želji (celi ali mleti)
Postopek
1Maslo razpustite na vroči ponvi in mu dodajte nasekljan česen. Popražite ga le toliko, da zadiši in dodajte odcejen grah. Premešajte in dodajte jušno zelenjavo, muškatni orešček in poper. Prilijte sladko smetano, vodo in dodajte maskarpone sir.
2Kuhajte toliko, da se omaka nekoliko zreducira, zgosti. S paličnim mešalnikom zmiksajte grah,da postane omaka kremna. Posolite in po potrebi še malo pokuhajte, če je omaka preveč tekoča. Dodajte še pest mletih ali celih indijskih oreščkov.
3Grahova omaka je tako pripravljena kot priloga ali kot pomaka.