Tako preprosti in tako uporabni, cmoki iz moke predstavljajo izjemno priljubljeno jed, ki nas vrača k prvinskemu užitku domače kuhinje.
V našem receptu bomo razkrili, kako ustvariti popolno teksturo in okus teh čarobnih cmokov, ki so klasična zakuha za v juho.
Sestavine za cmoke iz moke
- 500 g moke
- 2 jajci
- 1 čajna žlička soli
- 1 ščepec muškatnega oreščka
- 1/4 litra mleka
- 2 litra juhe
Postopek
1V večjo skledo presejte moko, nato vmešajte jajca (vsakega razbijem v skodelico, da vidim, če je še dobro). Dodajte sol in muškatni orešček ter malo mleka. Nato vse skupaj zmešajte z močno leseno žlico.
2Postopoma prilivajte več mleka, dokler ne dobite kompaktnega in mehurčastega testa.
3Medtem zavremo 2 litra juhe ali osoljene vode in z veliko žlico dodajamo testo po porcijah (pred tem žlico vedno potopimo v vročo vodo, sicer testo ne odstopi). Nato plin nastavite na srednjo moč.
4Cmoki nepravilne oblike so pripravljeni takoj, ko priplavajo na vrh.
Nasvet
Okusni so v goveji ali kokošji juhi, kot priloga k pečeni čebuli, slanini ali omaki.
Če jih kaj ostane, so še boljši, ko jih zvečer ocvremo.