Slivova pita s skuto

Morda vas zanima

- Oglas -

Sladica za polizat prste.

Sestavine

Krhko testo

  • 150 g moke
  • 125 g masla
  • 70 g kokosovega sladkorja
  • 1 jajce
  • 1/2 žličke pecilnega praška
  • 1 ščepec soli

Nadev

  • 250 g skute
  • 1 jajce
  • 50 g sladkorja
  • 1 žlica zdroba
  • 1 žlička vaniljeve esence

Ostale sestavine

  • sladkor v prahu
  • približno 10 sliv

Postopek

1Krhko testo pripravimo ročno ali pa v multipraktiku. Če mesimo z rokami, se med delom nikar ne obotavljajmo, da se maslo ne bo preveč ogrelo in stopilo. V posodo presejemo moko, sol in pecilni prašek, dodamo še sladkor in na hitro premešamo. Na moko narežemo mrzlo maslo in premešamo, da dobimo drobljeno testo. Potem dodamo jajce in premešamo, da se jajce vkomponira v drobljeno testo.

2Testo potem vzamemo iz mešalnika, ga prenesemo na rahlo pomokano površino in na hitro oblikujemo v kepo. Tretjino ločimo od preostalega testa in oba zavijemo v prozorno folijo. Večji kos za 30 minut postavimo v hladilnik, manjšega pa v zamrzovalnik.

3Med hlajenjem testa pripravimo vse sestavine za nadev. Očistimo slive. Vsako zarežemo na polovici, ju zavrtimo vsako v svojo smer, da se sliva razpolovi, potem pa ji odstranimo peško.

4Nato pripravimo malo večjo okroglo podlago iz papirja za peko – model naj bo kar okrogel pekač premera 24 cm. Testo vzamemo iz hladilnika in razvaljamo na rahlo pomokani okrogli podlagi iz papirja za peko. Za valjanje uporabimo malo pomokan valjar. Okroglo testo, ki naj bo večje od dna pekača, previdno skupaj s peki papirjem prenesemo v pekač. S prsti oblikujemo testo v okroglo obliko. Oblikovano testo, ki se prilega pekaču, še za 10 minut postavimo v hladilnik.

5Vse sestavine za nadev dobro zmešamo. V ohlajeno testo najprej zlijemo nadev, potem pa nanj previdno položimo razpolovljene slive (mi smo jih narezali na ožje krhlje). Iz zamrzovalnika vzamemo malo kepico testa in jo naribamo prek sliv.
Pito pečemo približno 35 minut v pečici, ogreti na 180°C.

6Pečeno pito vzamemo iz pečice in pustimo, da se v pekaču popolnoma ohladi. Potem jo s pomočjo papirja za peko enostavno prenesemo iz pekača in narežemo na kose. Narezane kose potresemo s sladkorjem v prahu in postrežemo.

- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Morda vas zanima tudi

- Oglas -