Kot otroci smo murvo jedli pri sosedovih in prihajali domov z modrimi usti. Danes pa iz murve kuhamo marmelado.
Sestavine za marmelado iz murv
- 1 melona
- 1 kg murv
- strok vanilje
- 400 g želatine oziroma želirnega sladkorja
- cimet
- limonina lupina
- limone
Postopek
1V večjo posodo slastno in zrelo melono narežemo na manjše kocke, dodamo murve, sredico stroka vanilje, ščepec cimeta in limonino lupino.
2Vse skupaj zavremo in kuhamo približno 3 minute. Dodamo 10 žlic limoninega soka in ves čas mešamo (tudi pred vretjem).
3Če želimo, da je marmelada gladka, jo s paličnim mešalnikom zmiksamo in ponovno zavremo.
4V čiste kozarce nalijemo še vročo marmelado, kozarce pa takoj zapremo in postavimo na glavo, da se zatesnijo.
5Če se kakšen ni zatesnil, v večjo posodo nalijemo vodo, vanjo postavimo kozarec in vodo zavremo. Pokrov kozarca naj ne bo prekrit z vodo.