Poleti, ko imamo na razpolago ogromno razliฤnih okusov in diลกav, razmiลกljamo, kako bi jih ujeli v kozarฤek in si z njim popestrili hladne zimske dni. Marmelada iz marelic in ribeza po naลกe.
Sestavine
- 2 kg osmukanih ribezovih jagod
- 2 kg zrelih marelic
- 2 kg sladkorja
- po ลพelji ลกe pest klinฤkov, cimetova skorjica, strok vanilijeโฆ
Priprava
1Marelice nareลพemo na majhne koลกฤke, posujemo s sladkorjem in pustimo stani kakลกno uro, da se dobro prepojijo.
2Dodamo ribezove jagode, dobro premeลกamo in na nizki temperaturi poฤasi segrevamo do vretja. Vmes veฤkrat premeลกamo, da se ne prime na dno. Ribez ima dovolj naravnega pektina, zato ne potrebujemo ลพelirnega sladkorja. Lahko ga pa uporabimo in si s tem skrajลกamo ฤas kuhanja.
3Marmelado pustimo vreti pribliลพno pol ure, v tem ฤasu bi se morala ลพe gostiti. Pene, ki se nabirajo na vrhu, sproti pobiramo. V marmelado lahko dodamo katero izmed diลกav – klinฤke, vaniljo, cimet, ni pa nujno. Marmelada bo prav tako odliฤna. ฤe je dovolj gosta, poskusimo tako, da na mrzel kroลพnik damo ลพliฤko marmelade, in ฤe s prstom pritisnemo nanjo, mora ostati luknja.
4Ko je gotova, ลกe vroฤo prelijemo v sterilizirane kozarฤke, dobro zapremo in pokrijemo, da se poฤasi ohlaja. Tako pripravljena marmelada zdrลพi tudi veฤ let.
Nasvet
Pri marelicah moramo biti pazljivi, da so dovolj zrele, le tako bodo dale marmeladi res pravi kiselkasto sladki okus.