Marmelada iz marelic in ribeza

Znam svetuje

Poleti, ko imamo na razpolago ogromno razliฤnih okusov in diลกav, razmiลกljamo, kako bi jih ujeli v kozarฤek in si z njim popestrili hladne zimske dni. Marmelada iz marelic in ribeza po naลกe.

Sestavine

  • 2 kg osmukanih ribezovih jagod
  • 2 kg zrelih marelic
  • 2 kg sladkorja
  • po ลพelji ลกe pest klinฤkov, cimetova skorjica, strok vanilijeโ€ฆ

Priprava

1Marelice nareลพemo na majhne koลกฤke, posujemo s sladkorjem in pustimo stani kakลกno uro, da se dobro prepojijo.

2Dodamo ribezove jagode, dobro premeลกamo in na nizki temperaturi poฤasi segrevamo do vretja. Vmes veฤkrat premeลกamo, da se ne prime na dno. Ribez ima dovolj naravnega pektina, zato ne potrebujemo ลพelirnega sladkorja. Lahko ga pa uporabimo in si s tem skrajลกamo ฤas kuhanja.

3Marmelado pustimo vreti pribliลพno pol ure, v tem ฤasu bi se morala ลพe gostiti. Pene, ki se nabirajo na vrhu, sproti pobiramo. V marmelado lahko dodamo katero izmed diลกav – klinฤke, vaniljo, cimet, ni pa nujno. Marmelada bo prav tako odliฤna. ฤŒe je dovolj gosta, poskusimo tako, da na mrzel kroลพnik damo ลพliฤko marmelade, in ฤe s prstom pritisnemo nanjo, mora ostati luknja.

4Ko je gotova, ลกe vroฤo prelijemo v sterilizirane kozarฤke, dobro zapremo in pokrijemo, da se poฤasi ohlaja. Tako pripravljena marmelada zdrลพi tudi veฤ let.

Nasvet

Pri marelicah moramo biti pazljivi, da so dovolj zrele, le tako bodo dale marmeladi res pravi kiselkasto sladki okus.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite