Marmelada iz aronije in jabolk – popolno ravnovesje med trpkim in sladkim

Znam svetuje

This post is also available in: English (Angleščina) Hrvatski (Hrvaški)

Marmelada iz aronije in jabolk – popolno ravnovesje med trpkim in sladkim je čudovita domača poslastica, ki združuje bogat okus aronije in naravno sladkost jabolk. Čeprav je aronija nekoliko trpka, se z jabolki spremeni v harmonično marmelado polnega okusa in čudovite temno vijolične barve. Poleg tega je prava zakladnica antioksidantov in vitaminov, zato ni le okusna, ampak tudi zdrava izbira za vsak dan.

Sestavine za marmelado iz aronije in jabolk (za približno 6 kozarcev)

  • 1 kg aronije
  • 400 g jabolk
  • 600 ml vode
  • 1 kg sladkorja
  • 1 žlička cimeta

Postopek

1Jagode aronije očistite pecljev, dobro operite in odcedite. Nato jih za približno pet minut potopite v vrelo vodo, da zmehčate lupino – tako bodo kasneje sprostile več soka in se lažje zmehčale.

2Aronijo precedite in jo stresite v večji lonec. Potresite jo z dvema tretjinama sladkorja, premešajte, pokrijte in pustite stati nekaj ur ali čez noč, da spusti sok.

3Jabolka olupite, odstranite peščišča in jih naribajte. Dodajte preostali sladkor, premešajte in pustite stati vsaj eno uro, da se sladkor raztopi in jabolka spustijo sok.

4Naslednji dan aronijo in jabolka združite v loncu, dodajte vodo ter kuhajte na zmernem ognju približno 20 minut, dokler se sadje ne zmehča. Nato maso s paličnim mešalnikom zmeljite do želene gostote.

5Dodajte cimet in kuhajte še 5–10 minut, da se marmelada zgosti. Gostoto preverite s kapljico na hladen krožnik – če se ne razlije, je pripravljena.

6Vročo marmelado nalijte v sterilizirane kozarce, jih dobro zaprite in postavite na glavo za nekaj minut, da se zaprejo. Pustite, da se počasi ohladijo pod kuhinjsko krpo.

7Ko se marmelada popolnoma ohladi, jo shranite v temen in hladen prostor. Odprto hranite v hladilniku in porabite v nekaj tednih.

Nasveti za popolno marmelado iz aronije in jabolk

• Za bolj naravno različico lahko del sladkorja nadomestite z medom ali agavinim sirupom.
• Če želite bolj gladko teksturo, marmelado precedite skozi gosto sito.
• Po želji dodajte še malo vanilje, klinčkov ali ingverja – odlična jesenska aroma.
• Marmelada se odlično poda k palačinkam, sirom ali divjačinskim jedem.
• Uporabite jabolka z veliko pektina (npr. jonagold, carjevič), saj naravno zgostijo marmelado brez dodatkov.

Pogosta vprašanja (FAQ)

Ali moram dodati želirno sredstvo?

Ne nujno. Jabolka vsebujejo dovolj naravnega pektina, da se marmelada lepo zgosti sama. Če pa imate zelo zrele ali mehke jabolke, lahko dodate malo želirnega sladkorja.

Kaj lahko dodam za bolj intenziven okus?

Poskusite z dodatkom limoninega soka, cimeta ali kapljico ruma proti koncu kuhanja – vsi poudarijo okus aronije in jo lepo uravnotežijo.

Koliko časa zdrži marmelada?

V neodprtih kozarcih se lahko hrani tudi do enega leta, če je pravilno zaprta in shranjena v temnem prostoru. Po odprtju pa jo porabite v 2–3 tednih.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite