This post is also available in:
English (Angleลกฤina)
Hrvatski (Hrvaลกki)
Deutsch (Nemลกฤina)
Italiano (Italijanski)
Figova marmelada z jabolki je prava jesenska poslastica, ki zdruลพuje sladkost zrelih fig in sveลพino jabolk. Skupaj ustvarita harmoniฤno kombinacijo okusov, ki je popolna za zajtrk na kruhu, palaฤinkah ali kot darilo iz domaฤe kuhinje. Poleg bogatega okusa ta marmelada omogoฤa, da shranite obilje sezonskega sadja tudi za hladnejลกe mesece.
Sestavine za figovo marmelado z jabolki (pribliลพno 6 kozarcev po 200 ml)
- 500 g sveลพih fig (oฤiลกฤenih in narezanih na majhne kose)
- 500 g jabolk (olupljenih, izkoลกฤiฤenih in narezanih na kocke)
- 500 g sladkorja
- 1 limona (sok in naribana lupinica)
- 1 ฤajna ลพliฤka vanilijevega ekstrakta
Postopek
1Pripravite sadje: fige oฤistite in nareลพite na manjลกe kose. Jabolka olupite, odstranite peลกke in nareลพite na kocke.
2V veฤjem loncu zmeลกajte fige, jabolka, sok in lupinico limone ter sladkor. Dodajte vanilijev ekstrakt in premeลกajte.
3Segrevajte na srednji vroฤini, obฤasno meลกajte, dokler se sladkor popolnoma ne raztopi.
4Ko se sladkor raztopi, zmanjลกajte temperaturo in kuhajte marmelado 45โ60 minut, da se zgosti. Redno meลกajte, da se ne prime dna.
5Preverite gostoto: kanite malo marmelade na hladen kroลพnik โ ฤe se strdi, je pripravljena. Odstavite z ognja.
6Sterilizirajte kozarce in pokrovฤke (v vreli vodi ali pomivalnem stroju).
7Vroฤo marmelado nalijte v sterilizirane kozarce do 1 cm pod vrhom. Takoj zaprite s pokrovฤki.
8Kozarce pasterizirajte 10โ15 minut v vreli vodi za daljลกi rok trajanja. Nato jih ohladite na hladnem in suhem mestu.
Nasveti za popolno figovo marmelado z jabolki
โข Uporabite zrele in sladke fige za najbolj intenziven okus.
โข ฤe ลพelite bolj kremasto teksturo, marmelado po kuhanju delno zmiksajte s paliฤnim meลกalnikom.
โข Dodatek cimeta ali muลกkatnega oreลกฤka priฤara ลกe bolj jesenski pridih.
โข Namesto vanilije lahko dodate tudi vanilijev strok za ลกe bolj naravno aromo.
โข Za manj sladko razliฤico zmanjลกajte sladkor, a skrajลกajte rok trajanja in marmelado hranite v hladilniku.
Pogosta vpraลกanja (FAQ)
Kako dolgo lahko hranim figovo marmelado?
ฤe je pravilno pasterizirana in shranjena na hladnem in temnem mestu, lahko zdrลพi do enega leta. Po odprtju jo hranite v hladilniku in porabite v 14 dneh.
Ali lahko uporabim suhe fige?
Da, a jih pred kuhanjem namoฤite v toplo vodo 1โ2 uri, da se zmehฤajo. Dodajte malo veฤ tekoฤine med kuhanjem.
Kaj postreฤi zraven figove marmelade?
Odliฤno se poda k sveลพemu kruhu, palaฤinkam, sirom (posebej kozjemu ali ovฤjemu) ter kot dodatek k mesnim narezkom ali sladicam.