Figova marmelada z jabolki – okus poznega poletja v kozarcu

Znam svetuje

This post is also available in: English (Angleลกฤina) Hrvatski (Hrvaลกki) Deutsch (Nemลกฤina) Italiano (Italijanski)

Figova marmelada z jabolki je prava jesenska poslastica, ki zdruลพuje sladkost zrelih fig in sveลพino jabolk. Skupaj ustvarita harmoniฤno kombinacijo okusov, ki je popolna za zajtrk na kruhu, palaฤinkah ali kot darilo iz domaฤe kuhinje. Poleg bogatega okusa ta marmelada omogoฤa, da shranite obilje sezonskega sadja tudi za hladnejลกe mesece.

Sestavine za figovo marmelado z jabolki (pribliลพno 6 kozarcev po 200 ml)

  • 500 g sveลพih fig (oฤiลกฤenih in narezanih na majhne kose)
  • 500 g jabolk (olupljenih, izkoลกฤiฤenih in narezanih na kocke)
  • 500 g sladkorja
  • 1 limona (sok in naribana lupinica)
  • 1 ฤajna ลพliฤka vanilijevega ekstrakta

Postopek

1Pripravite sadje: fige oฤistite in nareลพite na manjลกe kose. Jabolka olupite, odstranite peลกke in nareลพite na kocke.

2V veฤjem loncu zmeลกajte fige, jabolka, sok in lupinico limone ter sladkor. Dodajte vanilijev ekstrakt in premeลกajte.

3Segrevajte na srednji vroฤini, obฤasno meลกajte, dokler se sladkor popolnoma ne raztopi.

4Ko se sladkor raztopi, zmanjลกajte temperaturo in kuhajte marmelado 45โ€“60 minut, da se zgosti. Redno meลกajte, da se ne prime dna.

5Preverite gostoto: kanite malo marmelade na hladen kroลพnik โ€“ ฤe se strdi, je pripravljena. Odstavite z ognja.

6Sterilizirajte kozarce in pokrovฤke (v vreli vodi ali pomivalnem stroju).

7Vroฤo marmelado nalijte v sterilizirane kozarce do 1 cm pod vrhom. Takoj zaprite s pokrovฤki.

8Kozarce pasterizirajte 10โ€“15 minut v vreli vodi za daljลกi rok trajanja. Nato jih ohladite na hladnem in suhem mestu.

Nasveti za popolno figovo marmelado z jabolki

โ€ข Uporabite zrele in sladke fige za najbolj intenziven okus.
โ€ข ฤŒe ลพelite bolj kremasto teksturo, marmelado po kuhanju delno zmiksajte s paliฤnim meลกalnikom.
โ€ข Dodatek cimeta ali muลกkatnega oreลกฤka priฤara ลกe bolj jesenski pridih.
โ€ข Namesto vanilije lahko dodate tudi vanilijev strok za ลกe bolj naravno aromo.
โ€ข Za manj sladko razliฤico zmanjลกajte sladkor, a skrajลกajte rok trajanja in marmelado hranite v hladilniku.

Pogosta vpraลกanja (FAQ)

Kako dolgo lahko hranim figovo marmelado?

ฤŒe je pravilno pasterizirana in shranjena na hladnem in temnem mestu, lahko zdrลพi do enega leta. Po odprtju jo hranite v hladilniku in porabite v 14 dneh.

Ali lahko uporabim suhe fige?

Da, a jih pred kuhanjem namoฤite v toplo vodo 1โ€“2 uri, da se zmehฤajo. Dodajte malo veฤ tekoฤine med kuhanjem.

Kaj postreฤi zraven figove marmelade?

Odliฤno se poda k sveลพemu kruhu, palaฤinkam, sirom (posebej kozjemu ali ovฤjemu) ter kot dodatek k mesnim narezkom ali sladicam.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite