Domača figova marmelada

Znam svetuje

Ste že kdaj sanjarili o okusu sončno zrelih fig v obliki slastne marmelade? Domača figova marmelada je odličen način, da ujamete to edinstveno sladko harmonijo v kozarcu.

S tem preprostim receptom vam bomo pokazali, kako ustvariti to čudovito marmelado kar v udobju vaše kuhinje. Ne samo, da bo ta marmelada očarala vsakega gosta, ampak bo tudi prava paša za oči. Pridružite se nam, da odkrijete, kako lahko s figami, sladkorjem in nekaj čarobnimi sestavinami ustvarite svojo lastno figovo marmelado, ki bo navdušila vsakega, ki jo poskusi.

Okusi v domači figovi marmeladi

Fige: Glavni okus v tej marmeladi je seveda figa. Zrele in čvrste fige bodo prinesle sladek in nežen okus s subtilnimi notami oreščkov. Fige so naravno sladke in imajo prijetno kremastost.

Sladkor: Sladkor dodaja sladkost marmeladi in uravnoteži naravno kislost fig. V kombinaciji s figami ustvari bogato in okusno sladko podlago.

Limona: Limona je uporabljena za dodajanje svežine in kisline v marmelado. Prispeva svetlo, citrusno noto, ki uravnoteži sladkost fig.

Skupaj te sestavine ustvarijo harmonično mešanico, kjer sladka in kisla ravnotežita drug drugega, da ustvarita popolnoma uravnotežen okus. Rezultat je marmelada, ki je sladka, a hkrati osvežujoča, in poudarja naraven okus zrelih fig.

Prehranska vrednost domače figove marmelade

Za domačo figovo marmelado je prehranska vrednost odvisna od več dejavnikov, vključno s količino sladkorja in številom porcij. Tu je približna ocena za eno porcijo (približno 20 g) domače figove marmelade:

  • Kalorije: Približno 40 kcal
  • Ogljikovi hidrati: Približno 10 g
  • Sladkor: Približno 10 g
  • Beljakovine: Približno 0 g
  • Maščobe: Približno 0 g
  • Vlaknine: Približno 0,5 g
  • Vitamin C: Majhna količina iz limone

Vrednosti se lahko razlikujejo glede na količino sladkorja, uporabljeno v receptu, in količino marmelade, ki jo zaužijete. Marmelada je običajno bogata s sladkorjem, zato jo je treba uživati zmerno. Povečajte ali zmanjšajte prehransko vrednost glede na količino sladkorja, ki ga dodate, in velikost porcije, ki jo zaužijete.

Sestavine za domačo figovo marmelado

  • 1 kg zrelih in čvrstih fig
  • 50 dag sladkorja
  • 1 limona

Postopek

1Fige operemo pod tekočo vodo, jih olupimo in nato še razpolovimo. V posodo, ki smo jo dali na ogenj, stresemo približno 5 dag sladkorja. Na nizki temperaturi ga segrevamo, da karamelizira. Dodamo fige in vse skupaj med nenehnim mešanjem kuhamo približno 10 minut.

2Nato na ogenj pristavimo manjšo kozico in v njej segrejemo preostanek sladkorja. Bodimo pozorni, da sladkor ne karamelizira in porjavi. Še belega dodamo figam. Operemo in ožamemo limono. Figam primešamo limonin sok in kuhamo še dodatnih 10 minut.

3Pripravljene kozarce napolnimo do roba in jih takoj zapremo. Shranimo jih v temnem in suhem prostoru.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite