V svetu kulinarike, kjer se prepletajo okusi in zdravje, se brusnična marmelada izkaže kot neustavljivo privlačna kombinacija sladkosti in zdravja. Brusnice, majhne rdeče do vijolične zakladnice narave, ne le očarajo s svojim izrazitim okusom, temveč so tudi bogate z dragocenimi vitamini in minerali.
Sestavine za brusnično marmelado
- 1 kg brusnic
- 1/2 kg želirnega sladkorja
Postopek
1Brusnice zmeljemo v mešalniku in jim dodamo sladkor. Dobro premešamo in pustimo dve uri, da se sestavini dobro prepojita in sladkor stopi.
2Sadno kašo prelijemo v lonec in ob stalnem mešanju kuhamo 10 minut.
3Manjše kozarčke, skupaj s pokrovčki, steriliziramo v pečici na 100°C in vanje prelijemo še vročo marmelado. Dobro zatisnemo pokrovčke in pokrijemo, da se počasi ohlajajo.
4Marmelado lahko uporabljamo na nešteto načinov: lahko jo dodamo k mesu, saj ni preveč sladka, uporabljamo pri peki slaščic ali pa enostavno namažemo na domač kruh in uživamo.
Nasvet
Brusnicam lahko dodajamo različne dišave, dobro se povežejo s cimetom, meto, limonami ali pomarančami. Pri tem prilagodimo količino sladkorja.