Če iščete naravno rešitev za podporo zdravju in izboljšanje prebave, je sladki pelin v žganju idealna izbira. Sladki pelin je cenjen zaradi svojih močnih protivnetnih lastnosti, ki pomagajo zmanjševati vnetja v telesu, ter zaradi sposobnosti lajšanja prebavnih težav, kot so napihnjenost in plini.
Poleg tega ta rastlina vsebuje antioksidante, ki krepijo imunski sistem in varujejo telo pred okužbami. Njegove antibakterijske in antivirusne lastnosti ter sposobnost lajšanja bolečin in krčev ga naredijo za nepogrešljivo sestavino domače zeliščne lekarne.
Sestavine za sladki pelin v žganju
- 1 liter domačega žganja (najbolje je uporabiti kakovostno domače žganje, kot je npr. sadjevec, lahko pa uporabite tudi vodko)
- 50-100 g svežih ali suhih listov in cvetov sladkega pelina
- (Po želji) med ali sladkor za sladkanje
Postopek
1Če uporabljate sveži pelin, ga na drobno narežite. Če uporabljate suhi pelin, ga nekoliko zdrobite, da se bodo njegove učinkovine lažje sprostile.
2Pelin položite v steklenico s širokim vratom ali kozarec za vlaganje. Prelijte ga z žganjem, tako da so vsi deli rastline popolnoma prekriti. Če želite, lahko dodate nekaj žlic medu ali sladkorja, da bo končni izdelek nekoliko slajši.
3Steklenico dobro zaprite in jo postavite v hladen in temen prostor. Pustite, da se macerira vsaj 4-6 tednov. V tem času steklenico občasno pretresejte, da se sestavine dobro premešajo.
4Po preteku časa maceracije tekočino precedite skozi fino cedilo ali gazo, da odstranite rastlinske delce.
5Precejeno žganje prelijte v čisto steklenico in shranite na hladnem in temnem mestu. Žganje iz sladkega pelina je pripravljeno za uživanje.